Zdrowe jedzenie

„Zdrowe jedzenie” to specjalna kategoria, w której piszemy o wszystkim co najistotniejsze w zakresie zdrowego jedzenia, o tym, co jest obecnie najbardziej popularnymi tematami w branży albo o tym, na co należy zwrócić najwiekszą uwagę. Większość tekstów z tej kategorii będzie też miało przypisanie do innej kategorii ściśle tematycznie z nimi związanej, jednak dla podkreślenia ważności tematu, tekst jest przypisany także tu. Jednocześnie istnieje pewną wąska grupa tekstów, których nie da się wprost przypisać do innych kategorii. Wówczas przypisanie następuje tu.

owoce i warzywa na targu
Owoce i warzywa z targu

Świeżutkie owoce i warzywa, najlepiej prosto z pola, to marzenie wielu z nas. Mieszkając w mieście jesteśmy jednak zmuszeni zaopatrywać…

Tofu - produkt sojowy
Tofu i miso

Soja, jedna z najpopularniejszych na świecie roślin strączkowych, jest przetwarzana na różne sposoby. Daje to możliwość zachowania i wykorzystania jej…

alergia na soję - ziarna soi
Alergia na soję – powszechny problem

Soja jest rośliną strączkową o dość dużej wartości odżywczej. Suche i dojrzałe nasiona zawierają aż 43% białka…

zamienniki jajek - czym zastąpić jajko w kuchni
Czym zastąpić jajka w kuchni?

Jajka to jeden z najbardziej popularnych polskich produktów. Dodawane niemal do wszystkiego, nie tylko od święta,  od dawna gościły na stołach i w książkach kucharskich.…

owies jako źródło beta-glukanów
β-glukan – dobry cukier

β-glukan (beta-glukan) jest polisacharydem należącym do frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego. Ponieważ posiada potwierdzony pozytywny wpływ na zdrowie człowieka…

plaster miodu
Miód i produkty pszczele

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z zebranego nektaru kwiatowego lub też ze spadzi. Do najbardziej popularnych rodzajów miodów…

rukola
Rukola – warzywo wszechstronne

Rokietta siewna popularnie nazywana rukolą to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Jednak z powodzeniem może być uprawiana także…

różnorodność olejów - właściwy stosunek kwasy omega 6 do omega 3
Kwasy omega 6 – czy zawsze zdrowe?

Wiele mówi się o pozytywnym wpływie kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 na zdrowie człowieka. Tłuszcze te stały…

Aromatyczne przyprawy - imbir i jego korzeń
Imbir – korzeń aromatyczny

Imbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. W stanie dzikim obecnie już nie występuje, jednak uprawiana jest w wielu…

fasolka mung ziarenka
Fasolka mung – inna niż wszystkie fasole

Fasolka mung znana w Chinach od 2000 lat w Polsce wciąż mało popularna i niedoceniana na tle innych nasion roślin…