Witaminy

„Witaminy” to kategoria, w której znajdą się informacje o witaminach, czyli substancjach niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Napiszemy o rodzajach witamin jako o składniku odżywczym, ich funkcjach, reakcjach chemicznych, w jakich uczestniczą, procesach zachodzących w organizmie, w których biorą udział. Oczywiście nie pominiemy zagadnienia dobrych źródeł pokarmowych witamin.

witamina PP - orzeszki ziemne źródło niacyny
Witamina PP

Witamina PP, nazywana również niacyną, witaminą B3 lub kwasem nikotynowym, należy do grupy związków rozpuszczalnych w wodzie.…

witamina E i jej źródło - oleje
Witamina E – niezbędny składnik zdrowia

Witamina E szerszemu gronu odbiorców znana jest przede wszystkim jako panaceum na słabe włosy i paznokcie. Jednak…

witamina K - sałata jako jedno z głównych źródeł tej witaminy
Witamina K – krzepiący składnik diety

Witamina K to rozpuszczalna w tłuszczach witamina, której odpowiedni poziom w organizmie  jest konieczny dla zachowania zdrowia. W przyrodzie wyróżnia…

witamina B5 - wątroba jako jej główne źródło
Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Kwas pantotenowy to witamina B5, składająca się z β-alaniny i kwasu pantoinowego. Historia witaminy B5 sięga początku XX…

witamina B1 - mieso jako glówne jej źródło
Witamina B1

Pierwszą w historii wyizolowaną witaminą była witamina B1 i stało się to za sprawą polskiego uczonego Kazimierza Funka w 1911r.…

wołowina jako źródło witaminy B12
Witamina B12 – kiedy szwankuje układ nerwowy

Kobalamina, czerwona witamina lub witamina B12 – pod tymi nazwami kryje się związek chemiczny o niebywałym znaczeniu…

witamina c - acerola jako jej źródło
Witamina C – kwas askorbinowy

Historia witaminy C sięga 1747 r., kiedy to szkocki lekarz J. Lind zauważył, że jeden ze składników owoców…

jarmuż jako źródło kwasu foliowego
Kwas foliowy – czy tylko dla kobiet w ciąży?

Kiedy kobieta planuje ciążę, ginekolog zwykle zaleca profilaktycznie przyjmować kwas foliowy, który jest jedną z witamin z grupy…

sardynki jako źródło wit B6
Witamina B6 – pirydoksyna

Witamina B6 została zidentyfikowana w 1930 r. przez Chicka i Coppinga. Badacze nazwali ją czynnikiem I. Kilka lat…

witamina D śledź w bułce
Witamina D – kalcyferole

Pod wspólną nazwą witamina D klasyfikowane są różne czynne biologicznie substancje z grupy kalcyferoli. W szczególności mówi się…