Składniki odżywcze

„Składniki odżywcze” to miejsce, w którym będziemy przedstawiać opis wszelkich składników odżywczych czyli witamin, makroelementów oraz mikroelementów. Opiszemy ich funkcje w organizmie, objawy niedoborów, zagrożenie nadmiarem, a także ich najlepsze źródła pokarmowe. Stworzymy tu zatem taki rodzaj elementarza gdzie znajdą się najbardziej podstawowe informacje dotyczące zdrowego odżywiania.

witamina PP - orzeszki ziemne źródło niacyny
Witamina PP

Witamina PP, nazywana również niacyną, witaminą B3 lub kwasem nikotynowym, należy do grupy związków rozpuszczalnych w wodzie.…

chlor - sól jako źródło chloru w diecie
Makroelementy – chlor

Chlor (Cl) to jeden z pierwiastków, których potrzebujemy w codziennej diecie. Jest on niezbędny do utrzymania homeostazy organizmu i na szczęście dość…

sód - głównym źródłem pokarmowym jest sól
Makroelementy – sód

Sód to jeden z głównych kationów*, występujących w organizmie ludzkim. Aż blisko 60% całej puli tego makroskładnika znajduje…

witamina E i jej źródło - oleje
Witamina E – niezbędny składnik zdrowia

Witamina E szerszemu gronu odbiorców znana jest przede wszystkim jako panaceum na słabe włosy i paznokcie. Jednak…

owies jako źródło beta-glukanów
β-glukan – dobry cukier

β-glukan (beta-glukan) jest polisacharydem należącym do frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego. Ponieważ posiada potwierdzony pozytywny wpływ na zdrowie człowieka…

różnorodność olejów - właściwy stosunek kwasy omega 6 do omega 3
Kwasy omega 6 – czy zawsze zdrowe?

Wiele mówi się o pozytywnym wpływie kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 na zdrowie człowieka. Tłuszcze te stały…

fluor - czarna herbata jako jego dobre źródło
Mikroelementy – fluor

Czym jest fluor Fluor (F) jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie pierwiastków. Powszechnie uważa się, że fluor…

wapń - njlepszym jego źródłem są sery żółte
Markoelementy – wapń

Wapń (Ca) to pierwiastek chemiczny występujący w postaci soli lub jonów Ca2+. Często powiązany jest z białkami, np. z kolagenem.…

molibden znajduje się w ciemnozielonych warzywach - jarmuż jako przykład takiego warzywa
Mikroelementy – molibden

Molibden (Mo) to pierwiastek chemiczny, który w organizmie ludzkim występuje w śladowych ilościach. Jego największe stężenie znajduje się w wątrobie,…

mangan - płatki owsiane jako dobre jego źródło
Mikroelementy – mangan

Mangan jest pierwiastkiem śladowym, który wchodzi w skład wielu tkanek organizmu oraz bierze udział w różnych procesach w nim zachodzących. Jest…