Zioła i przyprawy

„Zioła i przyprawy” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju ziołach dostępnych na polskim rynku. Piszemy o ich własnościach odżywczych i zdrowotnych, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie. Będzie zarówno o naszych rodzimych produktach takich jak: mięta, melisa czy rumianek, jak również zaprezentujemy smak egzotyki – imbir, cynamon, czy curry.

Musztarda – królowa dodatków do mięs

Musztarda znana była zapewne już w czasach starożytnych Rzymian. Zaś właściwości lecznicze gorczycy doceniali Sumerowie. Czym…

sól himalajska
Sól – zdrowa i potrzebna

Sól uznawana jest przez współczesną medycynę akademicką za białą śmierć. Zaraz obok cukru. Tyle, tylko, że to nie do końca jest…

mięta - roślina
Mięta – czy tylko na bolący brzuch?

Mięta to nazwa roślin obejmująca wiele gatunków bylin, bardzo popularnych zarówno w Europie jak i Azji oraz Afryce. W Polsce…

czarny bez owoce
Czarny bez na odporność

Czarny bez to roślina mająca zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym jak i w postaci surowca zielarskiego. Jest on jedną…

Aromatyczne przyprawy - imbir i jego korzeń
Imbir – korzeń aromatyczny

Imbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. W stanie dzikim obecnie już nie występuje, jednak uprawiana jest w wielu…

curry i inne przyprawy
Curry – przyprawa kuchni indyjskiej

Najbardziej znana na świecie, pochodząca z Azji mieszanka przypraw to masala, a jej najpowszechniej znana odmiana to curry. Nie ma jednego…

ostropest plamisty
Ostropest plamisty – na watrobę, trzustkę i drogi żółciowe

Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, od wieków stosowana, jako lecznicza.  Dzięki zawartości…

melisa
Melisa dla nerwusów

Melisa lekarska to znana od wielu wieków przyprawa, ziele kosmetyczne, miododajne i lecznicze. Napar z liści melisy to powszechnie wykorzystywany…

cynamon - kora cynamonowca
Cynamon – przyprawa nadzwyczajna

Wysuszona kora cynamonowca ma swój niepowtarzalny aromat i smak, dlatego cynamon jest chętnie używany nie tylko do deserów, ale również…

łan pokorzywy
Pokrzywa dobra na wszystko

Właściwości zdrowotne pokrzywy od dawna znane są entuzjastom ziołolecznictwa, którzy wykorzystują tą roślinę jako panaceum na wiele schorzeń…