Zboża i ziarna

„Zboża i ziarna” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju ziarnach dostępnych na polskim rynku. Piszemy o ich własnościach odżywczych i zdrowotnych, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie. To miejsce, w którym omówimy właściwości wszelkich mąk i kasz. Napiszemy także o ryżu, orzechach, pestkach słonecznika, dyni czy maku.

Świeże morele
Morele – owoc i pestka

Morele to smaczne i zdrowe owoce z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji z obszarów Korei, Chin i Kirgistanu, zaś w Japonii spotka…

Tofu - produkt sojowy
Tofu i miso

Soja, jedna z najpopularniejszych na świecie roślin strączkowych, jest przetwarzana na różne sposoby. Daje to możliwość zachowania i wykorzystania jej…

zamienniki jajek - czym zastąpić jajko w kuchni
Czym zastąpić jajka w kuchni?

Jajka to jeden z najbardziej popularnych polskich produktów. Dodawane niemal do wszystkiego, nie tylko od święta,  od dawna gościły na stołach i w książkach kucharskich.…

migdały na desce
Migdały – pyszne i zdrowe

Mimo że migdały spożywamy coraz chętniej, to w dalszym ciągu wiemy o nich niewiele. Często kojarzymy je z orzechami. Jednak…

amarantus - ziarno
Amarantus – zboże bezglutenowe

Amarantus, nazywany również szarłatem jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego plantacje zlokalizowane są w wielu krajach,…

ryż - ziarenka ugotowane
Ryż – zboże dalekiego wschodu

Ryż – białe podłużne ziarenka są chyba jednym z najlepiej rozpoznawalnych na świecie składników używanych w kuchni. Stanowi…

teff - jak rośnie
Teff – mąka z Afryki

Teff, czyli miłka abisyńska czy też trawa abisyńska jest cenionym bezglutenowym pseudo-zbożem pełnym składników odżywczych. Miłka…

karob strąki
Karob – czy lepszy od kakao?

Karob to sproszkowane strąki chleba świętojańskiego, czyli drzewa rosnącego w basenie Morza Śródziemnego i Azji (zwanego także szarańczynem).…

komosa ryżowa (quinoa) - ziarna
Quinoa (komosa ryżowa) superfood czy moda?

Komosa ryżowa (quinoa) to popularna w Ameryce Południowej roślina, która z powodzeniem od 7000 lat zastępowała inne zboża, np. kukurydzę. Po ekspansji…

mleczko kokosowe powstaje z miąższu orzecha
Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe jest popularne od wieków w krajach azjatyckich, a obecnie coraz częściej gości na stołach Europejczyków. Produkt ten…