Warzywa

„Warzywa” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju warzywach dostępnych na polskim rynku. Piszemy o ich własnościach odżywczych i zdrowotnych, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie. Będzie zarówno o naszych rodzimych sałatach, marchewce czy dyni, jak również zaprezentujemy smak egzotyki – bataty czy pak choi.

Warzywa strączkowe – czy są szkodliwe?

Warzywa strączkowe traktowane są ze względu na zawartość białka jako idealny zamiennik mięsa.  Zawierają również sporą dawkę…

alergia na soję - ziarna soi
Alergia na soję – powszechny problem

Soja jest rośliną strączkową o dość dużej wartości odżywczej. Suche i dojrzałe nasiona zawierają aż 43% białka…

rukola
Rukola – warzywo wszechstronne

Rokietta siewna popularnie nazywana rukolą to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Jednak z powodzeniem może być uprawiana także…

buraki
Buraki – cud polskiej ziemi

Spośród wielu odmian buraka najpopularniejsze są bulwiaste, czyli ćwikłowe, pastewne i cukrowe. Buraki cukrowe wykorzystywane są…

okra
Okra – egzotyka na talerzu

Okra lub ketmia, piżman jadalny, za granicą quiabo, quimbombó, gombo, bhindi, bamia, lady’s fingers. To wszystko określenia…

maniok bulwy
Maniok (tapioka) – bezglutenowa alternatywa dla mąki

Maniok, chociaż niezbyt popularny w krajach europejskich, to na świecie plasuje się jako trzeci najpopularniejszy składnik codziennej diety.…

por
Por – długi przyjaciel cebuli

Por (Allium porrum L.), wspólnie z cebulą i czosnkiem należy do warzyw cebulowych. Jest to gatunek rośliny dwuletniej. W pierwszym…

sałata
Sałata – różnorodność smaków i kolorów

Sałata, dzięki szerokiemu zastosowaniu, znana jest świetnie wszystkim mieszkańcom globu. W tych niepozornych liściach znajdują się…

marchew
Marchew – królowa warzyw

Marchew to jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. W naszym kraju najpopularniejsza jest marchew pomarańczowa, jednak warzywo to posiada…

maca proszek na łyżce
Maca – na nowo odkryty skarb Inków

Maca (Lepidium meyenii) to warzywo korzeniowe pochodzące z Andów Peruwiańskich. Można ją spotkać w wysokich partiach gór, powyżej…