Słodycze

Przeczytaj ciekawe informacje o różnego rodzaju słodkościach, którymi lubimy umilać sobie życie. Piszemy o ich własnościach odżywczych i zdrowotnych, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie. Będzie o sezamkach, o cichym zabójcy – cukrze i jego wszelkich zamiennikach: stewii, ksylitolu. Zastanowimy sie dlaczego syrop glukozowo-fruktozowy jest niezdrowy. Poświęcimy też uwagę miodom i jego produktom. Nie zapomnimy o czekoladzie.

lukrecja - słodycze
Lukrecja – delicje dla smakoszy

Pochodzenie lukrecji Lukrecja, a dokładniej lukrecja gładka jest byliną należącą do rodziny bobowatych. Jej nazwa pochodzi z języka…

plaster miodu
Miód i produkty pszczele

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z zebranego nektaru kwiatowego lub też ze spadzi. Do najbardziej popularnych rodzajów miodów…

suszone owoce - morele
Suszone owoce jako przekąska

Suszone owoce mogą być traktowane jako oddzielna przekąska, składnik musli, dodatek do ciast, jogurtów a nawet dań…

karob strąki
Karob – czy lepszy od kakao?

Karob to sproszkowane strąki chleba świętojańskiego, czyli drzewa rosnącego w basenie Morza Śródziemnego i Azji (zwanego także szarańczynem).…

cukier trzcinowy
Cukier nasz słodki wróg

Lubimy słodki smak, lecz nie od dziś wiadomo, że cukier nie jest najzdrowszym produktem i składnikiem żywności. W związku z tym popularność zyskują…

orzechy
Orzechy – skarbnica dobrych tłuszczów

Jako przekąska lub część dania głównego orzechy od dawna cieszą się niezmienną popularnością. Znane ze swojego dobroczynnego…

syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy – dlaczego szkodzi?

Syrop glukozowo–fruktozowy jest szeroko stosowanym w przemyśle spożywczym środkiem słodzącym. Dlaczego producenci zastępują nim cukier –…

sezam w postaci sezamek - ciastka
Sezamki (sezam) – przekąska dla łasuchów

Coraz świadomiej komponujemy swoje posiłki. Mamy na uwadze własne zdrowie i smukłą sylwetkę. Sięgamy po naturalne odpowiedniki ulubionych…

połamana tabliczka czekolady
Czekolada – mon amour

Dziś jest Dzień Czekolady! Więc proponuję przyjrzeć się temu pysznemu deserowi. Na początek trochę wspomnień Czekolada została…

roślina stevia
Stewia – coś zdrowego dla łasuchów

Stewia to roślina z rodziny astrowatych występująca naturalnie w Ameryce Południowej i Środkowej, w której występują słodkie stewiozydy czyli glikozydy stewiolowe.…