Ryby

„Ryby” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju rybach i owocach morza dostępnych na polskim rynku. Piszemy o ich własnościach odżywczych i zdrowotnych, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie. Będzie zarówno o śledziu, dorszu czy makrali, jak również o doradzie, turbaczu czy ośmiornicy. Wrócimy też do krewetek oraz omułków.

ryby jako źródło omega-3
Kwasy omega-3 – o co w nich chodzi?

Kwasy omega-3 to taki składnik, o którym każdy zapewne słyszał, ale niewiele o nich wiemy. Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze dieta…

śledź obrazek
Śledź – król polskiego stołu

Śledzie często goszczą na polskich stołach. Te zdrowe ryby, mają wiele zdrowotnych wartości do zaoferowania. Śledź jest…

ryby pstrągi
Ryby – zestawienie wartości odżywczych

Za portalem http://dietetycy.org.pl/sledz/ podajemy wartość odżywczą wybranych gatunków ryb. Pamiętać należy, że sposób przyrządzenia ryby ma istotny…

dorsz pływający
Dorsz – źródło jodu dla chorej tarczycy

Dorsz jest często spotykany na polskich stołach. I słusznie. Ta morska ryba jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety.…