Produkty znane i nieznane

„Produkty znane i nieznane” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju produktach spożywczych. Piszemy o ich własnościach odżywczych i zdrowotnych, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie.

buraki
Buraki – cud polskiej ziemi

Spośród wielu odmian buraka najpopularniejsze są bulwiaste, czyli ćwikłowe, pastewne i cukrowe. Buraki cukrowe wykorzystywane są…

suszone owoce - morele
Suszone owoce jako przekąska

Suszone owoce mogą być traktowane jako oddzielna przekąska, składnik musli, dodatek do ciast, jogurtów a nawet dań…

curry i inne przyprawy
Curry – przyprawa kuchni indyjskiej

Najbardziej znana na świecie, pochodząca z Azji mieszanka przypraw to masala, a jej najpowszechniej znana odmiana to curry. Nie ma jednego…

ryż - ziarenka ugotowane
Ryż – zboże dalekiego wschodu

Ryż – białe podłużne ziarenka są chyba jednym z najlepiej rozpoznawalnych na świecie składników używanych w kuchni. Stanowi…

okra
Okra – egzotyka na talerzu

Okra lub ketmia, piżman jadalny, za granicą quiabo, quimbombó, gombo, bhindi, bamia, lady’s fingers. To wszystko określenia…

teff - jak rośnie
Teff – mąka z Afryki

Teff, czyli miłka abisyńska czy też trawa abisyńska jest cenionym bezglutenowym pseudo-zbożem pełnym składników odżywczych. Miłka…

maniok bulwy
Maniok (tapioka) – bezglutenowa alternatywa dla mąki

Maniok, chociaż niezbyt popularny w krajach europejskich, to na świecie plasuje się jako trzeci najpopularniejszy składnik codziennej diety.…

ostropest plamisty
Ostropest plamisty – na watrobę, trzustkę i drogi żółciowe

Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, od wieków stosowana, jako lecznicza.  Dzięki zawartości…

karob strąki
Karob – czy lepszy od kakao?

Karob to sproszkowane strąki chleba świętojańskiego, czyli drzewa rosnącego w basenie Morza Śródziemnego i Azji (zwanego także szarańczynem).…

komosa ryżowa (quinoa) - ziarna
Quinoa (komosa ryżowa) superfood czy moda?

Komosa ryżowa (quinoa) to popularna w Ameryce Południowej roślina, która z powodzeniem od 7000 lat zastępowała inne zboża, np. kukurydzę. Po ekspansji…