Produkty znane i nieznane

„Produkty znane i nieznane” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju produktach spożywczych. Piszemy o ich własnościach odżywczych i zdrowotnych, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie.

ziarna słonecznika jako źródło kwasów omega 9
Kwasy omega 9

Kwasy omega 9 to często zapominana rodzina kwasów jednonienasyconych – MUFA (ich wiązanie podwójne znajduje się…

zamienniki jajek - czym zastąpić jajko w kuchni
Czym zastąpić jajka w kuchni?

Jajka to jeden z najbardziej popularnych polskich produktów. Dodawane niemal do wszystkiego, nie tylko od święta,  od dawna gościły na stołach i w książkach kucharskich.…

mięta - roślina
Mięta – czy tylko na bolący brzuch?

Mięta to nazwa roślin obejmująca wiele gatunków bylin, bardzo popularnych zarówno w Europie jak i Azji oraz Afryce. W Polsce…

czarny bez owoce
Czarny bez na odporność

Czarny bez to roślina mająca zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym jak i w postaci surowca zielarskiego. Jest on jedną…

żurawina owoce
Żurawina – na chory pęcherz

Medycyna niekonwencjonalna już od wielu wieków wykorzystuje przeróżne rośliny w celu ochrony zdrowia. Liczne badania potwierdzają, że stosowanie…

migdały na desce
Migdały – pyszne i zdrowe

Mimo że migdały spożywamy coraz chętniej, to w dalszym ciągu wiemy o nich niewiele. Często kojarzymy je z orzechami. Jednak…

plaster miodu
Miód i produkty pszczele

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z zebranego nektaru kwiatowego lub też ze spadzi. Do najbardziej popularnych rodzajów miodów…

amarantus - ziarno
Amarantus – zboże bezglutenowe

Amarantus, nazywany również szarłatem jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego plantacje zlokalizowane są w wielu krajach,…

rukola
Rukola – warzywo wszechstronne

Rokietta siewna popularnie nazywana rukolą to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Jednak z powodzeniem może być uprawiana także…

Aromatyczne przyprawy - imbir i jego korzeń
Imbir – korzeń aromatyczny

Imbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. W stanie dzikim obecnie już nie występuje, jednak uprawiana jest w wielu…