Oleje

„Oleje” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju olejech i tłuszczach dostępnych na polskim rynku. Piszemy o ich własnościach odżywczych i zdrowotnych, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie. Będzie o maśle klarowanym, oleju rzepakowym, oleju kokosowym, może wrócimy do smalcu, i nie zapomnimy o klasyce gatunku czyli oliwie z oliwek.

ziarna słonecznika jako źródło kwasów omega 9
Kwasy omega 9

Kwasy omega 9 to często zapominana rodzina kwasów jednonienasyconych – MUFA (ich wiązanie podwójne znajduje się…

konopie siewne- olej konopny
Olej konopny – wielki powrót

Do niedawna konopie postrzegane były przede wszystkim poprzez pryzmat ich indyjskiej odmiany, która posiada właściwości narkotyczne. Niestety…

ryby jako źródło omega-3
Kwasy omega-3 – o co w nich chodzi?

Kwasy omega-3 to taki składnik, o którym każdy zapewne słyszał, ale niewiele o nich wiemy. Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze dieta…

olej, bambus, kamienie
Olej palmowy – dlaczego szkodzi?

  Olej palmowy tłoczony jest z nasion lub owoców palmy oleistej, która zawiera go około 45-55%. Ma…

rozłupany orzech kokosowy
Olej kokosowy – czy warto go używać?

  W ostatnim czasie olej kokosowy przeżywa swój renesans – szeroko reklamowany jako idealny tłuszcz do smażenia,…

masło ghee w słoiku
Masło klarowane – wielki powrót

Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, smalec, masło, olej kokosowy – to najczęściej wymieniane produkty, których obecnie używa się…

olej rzepakowy ppowstaje z rzepaku
Olej rzepakowy – złoto północy

Przez wiele lat, popularne było błędne przekonanie, że aby skutecznie schudnąć, należy wyeliminować z codziennego jadłospisu wszystkie źródła…