Nabiał

„Nabiał” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju nabiale dostępnym na polskim rynku. Piszemy własnościach odżywczych i zdrowotnych produktów pochodzenia mlecznego, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie. Będzie zarówno o mleku, serach i jogurtach, ale także o nabiale owczym i koziom, o tym, jaki nabiał jest zdrowy, czy chudy nabiał to na pewno jest dobry pomysł.

zamienniki jajek - czym zastąpić jajko w kuchni
Czym zastąpić jajka w kuchni?

Jajka to jeden z najbardziej popularnych polskich produktów. Dodawane niemal do wszystkiego, nie tylko od święta,  od dawna gościły na stołach i w książkach kucharskich.…

mleczko kokosowe powstaje z miąższu orzecha
Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe jest popularne od wieków w krajach azjatyckich, a obecnie coraz częściej gości na stołach Europejczyków. Produkt ten…

koza
Ser kozi

Ser kozi w Polsce dopiero zdobywa swoich zwolenników. Choć produkty z mleka koziego od dawna są popularne…

deska serów jak żródło tłustego nabiału
Czy chudy nabiał jest zdrowy?

Wybór produktów mlecznych jest bardzo szeroki – nie tylko pod względem asortymentu, ale chociażby zawartości tłuszczu. Dostępne jest mleko…

słoik z jogurtem
Jogurty – tak, ale jakie?

Jogurty zajmują istotną pozycję w żywieniu człowieka. Obecnie produkowane są w wielu odmianach. Różnią się między sobą…

szklanka mleka i dzbanek z mlekiem
Jakie mleko wybrać?

Instytucje będące autorytetem w dziedzinie żywności i żywienia jak WHO,  American Dietetic Association czy USDA zalecają mleko, jako…

stoisko z serami nabiał
Jeśli nie nabiał krowi to co?

Nabiał – co alergizuje? Wyeliminowanie z diety mleka krowiego zaleca się osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy lub…