Mięso

„Mięso” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju mięsie dostępnym na polskim rynku. Piszemy o jego własnościach odżywczych i zdrowotnych, o jego pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo jest one polecane, a dla kogo nie. Będzie zarówno o drobiu, wołowiie czy wieprzowinie, jak i o jagniecinie, mięsie ze strusia i innych bardziej egzotycznych mięsach.

wieprzowina gulasz
Wieprzowina – mięso wyklęte – czy słusznie?

Wieprzowina w Polsce jest bardzo popularna i stanowi około 60% ogólnie spożywanego mięsa. Pod względem wartości odżywczej jest…

wołowina - tatar
Wołowina – zdrowe mięso czy czerwony zabójca?
http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/08/mieso-wolowe-czy-zdrowe/

Mięso wołowe pod względem odżywczym jest jednym z wysoko cenionych mięs, ale tylko jeśli jest to mięso chude. Mięso wołowe…

parówki jako żródło MOM
MOM – dlaczego straszy?

Mięso oddzielone mechanicznie (MOM, mięso odkostnione mechanicznie) to wg Rozporządzenia (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29…

wątróbka na talerzu
Wątróbka – produkt obowiązkowy

Wątróbka jest produktem, który niezbyt często gości na naszych stołach. Przez wielu kojarzona jest z gorszym zamiennikiem mięsa i to bez znaczących…