Produkty znane i nieznane

„Produkty znane i nieznane” to kategoria, w której przedstawiamy ciekawe informacje o różnego rodzaju produktach spożywczych. Piszemy o ich własnościach odżywczych i zdrowotnych, o ich pochodzeniu, zastosowaniu, dla kogo są one polecane, a dla kogo nie.

Musztarda – królowa dodatków do mięs

Musztarda znana była zapewne już w czasach starożytnych Rzymian. Zaś właściwości lecznicze gorczycy doceniali Sumerowie. Czym…

piwo - w trzevh kuflach różne rodzaje piwa
Piwo – napitek grzechu warty

Piwo to napój najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem popularności po wodzie i herbacie napój na świecie. Jaka…

woda mineralna - nalewanie z butelki do szklanki
Woda mineralna – jak wybrać najlepszą dla siebie

Za oknem upały, zatem chętniej niż zazwyczaj sięgamy po wodę mineralną. Często jednak kupujemy wodę nie zastanawiając się…

kawa
Kawa – aromatyczna delicja

Kawa to napój wokół którego narosło wiele legend. Była znana od tysięcy lat. Dla jednych parzenie kawy to codzienny…

sól himalajska
Sól – zdrowa i potrzebna

Sól uznawana jest przez współczesną medycynę akademicką za białą śmierć. Zaraz obok cukru. Tyle, tylko, że to nie do końca jest…

lukrecja - słodycze
Lukrecja – delicje dla smakoszy

Pochodzenie lukrecji Lukrecja, a dokładniej lukrecja gładka jest byliną należącą do rodziny bobowatych. Jej nazwa pochodzi z języka…

Warzywa strączkowe – czy są szkodliwe?

Warzywa strączkowe traktowane są ze względu na zawartość białka jako idealny zamiennik mięsa.  Zawierają również sporą dawkę…

Świeże morele
Morele – owoc i pestka

Morele to smaczne i zdrowe owoce z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji z obszarów Korei, Chin i Kirgistanu, zaś w Japonii spotka…

Tofu - produkt sojowy
Tofu i miso

Soja, jedna z najpopularniejszych na świecie roślin strączkowych, jest przetwarzana na różne sposoby. Daje to możliwość zachowania i wykorzystania jej…

alergia na soję - ziarna soi
Alergia na soję – powszechny problem

Soja jest rośliną strączkową o dość dużej wartości odżywczej. Suche i dojrzałe nasiona zawierają aż 43% białka…