Sól – zdrowa i potrzebna

sól himalajska

Sól uznawana jest przez współczesną medycynę akademicką za białą śmierć. Zaraz obok cukru. Tyle, tylko, że to nie do końca jest prawdą!

Zdrowa sól

Jeśli pójdziemy do sklepu i zatrzymamy się przy półce z solą, to okaże się, że jej rodzajów jest bardzo wiele. Konsument nie wie którą wybrać. Otóż zdrowa sól to sól:

  1. kłodawska – naturalna, biała i różowa, niejodowana;
  2. z Wieliczki w postaci szarych bryłek;
  3. morska otrzymywana poprzez odparowanie wody morskiej (odbywa się to za pomocą płacht na brzegu morza w Grecji, Izraelu czy Portugalii);
  4. himalajska – ale tylko ta PRAWDZIWA, pochodząca faktycznie z rejonu Pakistanu.

Każda inna sól – czyli sól biała warzona, wzbogacana jodkiem potasu oraz innymi związkami soli, różowa sprzedawana jako himalajska, a wzbogacana – jest NIEZDROWA i tej nie kupujemy. Dlaczego? Bo sól jak każdy inny produkt spożywczy poddawana jest obróbce, po której z cennych składników nic nie pozostaje. Natomiast dodawane są do niej składniki niewiadomego pochodzenia. Taka sól jest chorobotwórcza i powoduje wiele problemów zdrowotnych. Pamiętajmy także o tym, że to właśnie takie produkty solopodobne wykorzystywane są masowo do produkcji pieczywa, wędlin, chipsów, płatkach zbożowych, produktów przetworzonych.

 

Morze Martwe - sól naturalna
Morze Martwe jest najbardziej zasolonym morzem na świecie Obraz svetlanabar z Pixabay

Dlaczego NATURALNA sól jest zdrowa?

Przede wszystkim dlatego, że sól taka jest niezastąpionym źródłem wielu mikroelementów. Źródła podają, że dobra sól zawiera ok 84 minerałów, a są to minerały, których występuje powszechny niedobór. Co ważne występują one w postaci łatwo przyswajalnej.

Sól składa się głównie z chlorku sodu (NaCl), który jest niezbędny do wytworzenia silnego soku żołądkowego. Bez niego nie jest możliwe prawidłowe trawienie białek i tłuszczów. Jony sodu wpływają na produkcję enzymów zasadowych w dwunastnicy – żółci i trypsyn. Jony chloru zaś przyczyniają się do produkcji enzymów w żołądku. Poza tym sok żołądkowy służy do rozszczepiania, rozpuszczania i wydalania obumarłych komórek z organizmu, w tym także komórek rakowych. Wg. ukraińskiego uczonego Borysa Bołotowa 2% soku żołądkowego wykorzystywana jest do trawienia. Zaś reszta czyli 98% trafia do krwi gdzie zajmuje się utylizacją starych, martwych i uszkodzonych komórek. Dlatego małe spożycie ZDROWEJ soli może przyczyniać się do szybkiego starzenia i chorób.

Naturalna, zdrowa sól zawiera:

  • siarkę, która pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci,
  • magnez (0,16 g), który usprawnia działanie układu nerwowego i szarych komórek,
  • żelazo (38, 9 ppm) zapobiega powstawaniu anemii,
  • sód regulujący gospodarkę wodną organizmu,
  • cynk (2,38 ppm) wzmacniający odporność,
  • wapń (4,05 g), które dba o kości i zęby,
  • miedź zwalczającą bakterię i wolne rodniki,
  • chrom (0,05 ppm) – zabezpiecza przed cukrzycą typu 2, a także reguluje stężenie glukozy we krwi,
  • fosfor (< 0,1 ppm) – odpowiada za mocne kości i dobrze funkcjonujący układ krwionośny,
  • selen (0,05 ppm) – wzmacnia układ odpornościowy i odpowiada za  właściwe funkcjonowanie enzymów.

Pamiętajmy także o kilku zapomnianych faktach:

  • Roztworem soli jest konserwowane mięso i inne produkty żywnościowe (dlatego produkty solopodobne dodaje się w dużych ilościach do wysoko przetworzonych produktów) – zatem roztwór soli powinien mieć równie korzystny wpływ na ludzki organizm.
  • Skład solny ludzkiej krwi jest zbliżony do składu solnego wody morskiej.
  • Sól fizjologiczna to nic innego 1-5 % roztwór chlorku sodu.
  • Podczas wojny w szpitalach polowych żołnierzom, którzy utracili dużo krwi przetaczano wodę morską, a czasem osolona deszczówkę, jeśli nie było innych płynów.

Na co sól pomaga

Regularne spożywanie NATURALNEJ soli może okazać się pomocne w następujących problemach zdrowotnych:

  • migrenę i bóle głowy – na język kładziemy szczyptę zdrowej soli i popijamy szklanką wody
  • nowotworach – języka, warg, gardła, krtani, płuc, a także jelita i macicy – inhalacje słoną wodą plus ssanie 3-4 kryształków soli
  • otyłości – należy pić wodę źródlaną (1/4 łyżeczki na litr) – sól nasila działanie enzymów trawiennych, co wpływa na ograniczenie ilości spożywanego pożywienia, bo szybciej czujemy się syci;
  • infekcje górnych dróg oddechowych – do płukania nosa wodą morską lub inhalacji
  • chorobach skóry – łuszczycy (kąpiele) oraz egzemie, trądziku, łupieżu pstrym (masaże)
  • chorobach zębów – woda morska (do wody dodajemy zdrową sól, tak, aby uzyskać smak wody z morza) do płukania zębów jest najlepszym środkiem przeciwko próchnicy, parodontozie oraz wspomagającym pękające szkliwo (zwierzęta morskie nie dotyka próchnica, a one nie myją zębów pastą z fluorem!)
  • zakrzepicy – gdyż słona krew wolniej krzepnie.

 

Bibliografia:

  1. Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie B. Bołotow.
  2. Sól – garść dobrych porad B.Kazana

 

 

 

 

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry