Czarny bez na odporność

czarny bez owoce

Czarny bez to roślina mająca zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym jak i w postaci surowca zielarskiego. Jest on jedną z najstarszych roślin leczniczych. Od lat zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu stosuje się w wielu jednostkach chorobowych.

Czarny bez kwiaty

Kwiaty czarnego bzu są bogatym źródłem flawonoidów i kwasów. Zawierają także olejek eteryczny. Wykorzystywane są jako środek przeciwgorączkowy, napotny, moczopędny oraz uszczelniający naczynia krwionośne. Kwiaty czarnego bzu wchodzą w skład maści stosowanych przy owrzodzeniach i odmrożeniach. Warto wspomnieć, że picie naparu z kwiatów i stosowanie kąpieli w odwarze z owoców czarnego bzu pomaga w walce z cellulitem.

Czarny bez kwiaty
Kwiaty czarnego bzu.

Owoce czarnego bzu

Medycyna naturalna już w starożytności wykorzystywała owoce czarnego bzu jako środek moczopędny, napotny, przeczyszczający i ściągający. Stosowano je również na wrzody, oparzenia i ukąszenia żmij. Owoce czarnego bzu to bogate źródło flawonoidów, antocyjanów oraz witamin – przede wszystkim witaminy C oraz witamin z grupy B. Poza działaniem zbliżonym do kwiatów bzu posiadają także właściwości wzmacniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz odtruwające. Ekstrakty pozyskiwane z owoców czarnego bzu charakteryzują się dużą zdolnością neutralizacji wolnych rodników.

Badania wskazują również, że owoce te posiadają właściwości immunomodulujące oraz insulinopodobne. Opóźniają one reakcję organizmu pochodzącą z ośrodkowego układu nerwowego, przez co posiadają działanie przeciwbólowe. Jest ono słabsze niż działanie środków przeciwbólowych, jednak nie sprzyja powstawaniu skutków ubocznych, np. uzależnienia. Korzystne działanie przeciwbólowe wykazano w przypadku bólów migrenowych, nerwobólów, bólów reumatycznych czy też po zabiegach dentystycznych. Stosowanie soku z owoców czarnego bzu przez kilka dni pozwalało nawet na całkowite ustąpienie objawów. Ponadto owoce te są składnikiem mieszanek ziołowych mających regulować czynności układu trawiennego, moczowo-płciowego, wątroby, nerek, układu immunologicznego, a także poprawiających zdolność usuwania toksyn z organizmu po terapii antybiotykowej. Stanowią również składnik preparatów wykorzystywanych przy zaparciach, obrzękach oraz chorobach skóry, przede wszystkim łuszczycy.

Zarówno kwiaty jak i owoce czarnego bzu posiadają działanie polegające na obniżaniu poziomu cholesterolu, lipidów oraz cukru we krwi. Oba surowce są wykorzystywane w przemyśle spożywczym na coraz większą skalę. Stanowią naturalny barwnik oraz aromat do wielu produktów, między innymi dżemów, marmolad, win oraz soków owocowych. Same owoce stosuje się w przetwórstwie, do wyrobu soków, dżemów, marmolad, powideł, cukierków, syropów, win, galaretek oraz deserów. Zarówno owoce jak i kwiaty bzu wykorzystywane są do produkcji ziołowych herbatek.

Kiedy zbierać czarny bez?

Aby surowiec zielarski był dobrej jakości zbiór kwiatostanów powinien odbywać się w maju lub w czerwcu. Wówczas część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta. Podczas gdy kwiatostany znajdują się w pełni kwitnienia i zaczynają z nich opadać przekwitające kwiaty, nie można dokonywać już zbioru. Taki surowiec zielarski posiada niską jakość. Kwiaty należy zbierać w suche dni, najlepiej rano, zaraz po obeschnięciu rosy. W przypadku zbioru owoców, całe baldachy ścina się dopiero w momencie, gdy wszystkie owoce są już dojrzałe. Zbioru owoców dokonuje się w sierpniu i wrześniu.

Piśmiennictwo

  1. Dyduch J.: Bez czarny – charakterystyka biologiczna, wykorzystanie w ziołolecznictwie, kosmetyce i gospodarstwach domowych cz. I, Episteme, 25, 2014, 21-27
  2. Kołodziej B., Drożdżal K.: Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 4(77), 36-44
  3. Liszka K., Najgebuauer-Lejko D., Tabaszewska M.: Owoce czarnego bzu (Sambucus Nigra L.) – Charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym, 102-112, [w:] Tarko T., Drożdż I., Najgebauer-Lejko D., Duda-Chodak A.: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, 2016, Kraków
  4. Peroń S., Surma M., Zdrojewski Z.: Charakterystyka suszarnicza owoców bzu czarnego, Inżynieria Rolnicza, 2(120), 2010, 117-123
Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry