Truskawki – owoce pachnące słońcem

truskawki

Już są. Nasze krajowe, pachnące słońcem, orzeźwiające, słodkie, z nutą kwaskowości. Truskawki. Pyszności nad pysznościami. Czy warto po nie sięgnąć?

Truskawka jest w istocie mieszańcem dwóch gatunków poziomek – poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Skrzyżowania tego dokonał na początku XVIII w. Antoine Nicolas Duchesne – botanik króla Francji Ludwika XIV.

Truskawki – wartości odżywcze

Owoce te bogate są w witaminę C, B1, B2, B3, PP, wapń, fosfor, żelazo, potas i mangan. Zawartość witaminy C w truskawkach jest większa niż w cytrynie – 100 g tych owoców zapewnia ponad 100% pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Te czerwone jagody wykazują także działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości kwasu elegonowego, którego działanie polega na neutralizowaniu substancji rakotwórczych zanim przenikną one do DNA. Zawierają także fitocyny (podobnie jak cebula i czosnek) – substancje bakteriobójcze, dzięki czemu mają działanie ochronne i wspierające odporność.

truskawki

Truskawki zawierają dużo wody dzięki czemu skutecznie wypłukują toksyny z organizmu. Ponadto obniżają kwasowość moczu i mają działanie moczopędne. Dlatego polecane są przy schorzeniach nerek, wątroby, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze. Truskawki zawierają także sporo błonnika, który wpływa na florę bakteryjną jelit i poprawia ich pracę. Owoce te działają odkwaszająco na organizm, co przy diecie bogatej w nabiał i mięso, jest zawsze pożądane. Ponadto truskawki są niskokaloryczne (100g dostarcza 32 kcal).

Obecne w truskawkach żelazo wspiera produkcję hemoglobiny i zapobiega niedokrwistości. Z tego względu, oraz z uwagi na dużą zawartość witamin owoce te są polecane w anemii.

Wg zasad medycyny wschodu truskawki wychładzają żołądek, nie powinny być zatem spożywane w nadmiarze przez osoby cierpiące na schorzenia tego organu.

Niektóre źródła podają, że truskawki zawierają bromelinę – enzym ułatwiający i przyspieszający trawienie białek, co ma wpływać na podkręcenie metabolizmu, a co za tym idzie ma działanie wspomagające odchudzanie. Bromelina wspomaga usuwanie toksyn, ma też działanie przeciwzapalne – pomaga leczyć zapalenie zatok i żył oraz urazy sportowców. Jednak trudno jest znaleźć konkretne i wiarygodne dane liczbowe dotyczące pokarmowych źródeł bromeliny. Jej obecność jest potwierdzona w ananasie, natomiast o jej ilości w truskawkach źródła milczą.

W hodowli truskawek stosuje się sporą ilość środków ochrony roślin, z uwagi na fakt, że jest to owoc nietrwały, podatny na pleśnie i grzyby. Dlatego koniecznie trzeba pamiętać o tym, by przed ich spożyciem dobrze je opłukać pod bieżącą, ciepłą wodą. Ponadto trzeba pamiętać o tym, że truskawki to silny alergen. Uczulać mogą zatem zarówno alergeny samych truskawek jak i środki chemiczne.

Truskawki w kosmetyce

Truskawki mają działanie wybielające. Potwierdzają to stomatolodzy, a także kosmetolodzy. Maseczki z truskawek nawilżą cerę i ją rozjaśnią. Dlatego polecane są dla osób chcących wyeliminować piegi lub inne niedoskonałości w zakresie kolorystyki skóry twarzy.

Mangan zawarty w owocach korzystnie wpływa na kondycję włosów.

Truskawki w kuchni

Truskawki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni i dają kucharzom spore pole do popisu. W pierwszej kolejności wykorzystywane są jako deser – serwowane często z bitą śmietaną i cukrem, w postaci koktajli bądź jako składnik owocowych ciast (np. takich) i ciasteczek. Ale owoce te można wykorzystać także jako element sałatek i surówek a także sosów i chatney’ów do mięs. Z truskawek robi się także przetwory – dżemy, galaretki, konfitury, kompoty.

Ciekawostki dotyczące truskawek

Truskawki są symbolem turnieju tenisowego na Wimbledonie.

Powstają coraz to nowe odmiany truskawek – istnieją takie, które owocują późno nawet do sierpnia-września. Są także truskawki pnące, nie tylko płożące.

Chłodniejsze rejony klimatu umiarkowanego bardziej sprzyjają owocom truskawki – są bardziej aromatyczne i po prostu smaczniejsze od tych rosnących w klimacie ciepłym.

Źródła:

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_truskawki.html

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Truskawki-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry