Sernik na zimno

sernik na zimno

 

Sernik na zimno

Sernik na zimno jest najlepszy następnego dnia po zrobieniu, dobrze schłodzony. Wtedy wszystkie smaki wzajemnie się przenikną, a biszkopty dobrze nasiąkną. Jeśli pieczemy biszkopt na dno sami nie musimy go nasączać mlekiem - odpowiednio zwilży go masa serowa - i proces ten także zajdzie nocą w lodówce.
Prep Time 1 hr
Total Time 1 hr

Ingredients
  

  • 4 kubeczki serka homogenizowanego - ok 70-80 dkg pół na pół waniliowe i naturalne (lub 3 naturalne i 1 waniliowy)
  • 3 żołtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • kostka masła
  • bakalie namoczone rodzynki, orzechy włoskie, migdały obrane ze skórki
  • galaretka plus owoce do położenia na wierzch sezonowe lub z puszki - ostrożnie z ananasem i kiwi, bo galaretka może się nie zsiąść
  • żelatyna w ilości na pół litra wody wg wskazówek na opakowaniu - na ogół 3 łyżeczki
  • herbatniki lub biszkopty do wyłożenia dna blaszki można też upiec biszkopt z 2 jajek
  • szklanka mleka do moczenia biszkoptów zbędna jeśli pieczemy biszkopt domowy

Instructions
 

  • Dno tortownicy wykładamy biszkoptami lub herbatnikami moczonymi w mleku.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach zimnej wody, a następnie dolewamy wody gorącej - łącznie nie więcej niż pół szklanki. Odstawiamy do ostygnięcia (ale nie stężenia).
  • Galaretkę rozpuszczamy w wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ostawiamy do wystygnięcia.
  • W misce ucieramy masło z cukrem na pulchną masę, a następnie dodajemy żółtka i dobrze mieszamy.
  • Dodajemy po jednym serku stale mieszając i wlewamy ostudzoną żelatynę. Mieszamy.
  • Dodajemy bakalie i całość wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Kiedy masa serowa nieco zastygnie i stężeje na wierzchu układamy owoce i ostrożnie zalewamy wystudzoną galaretką (najlepiej taką na wpół stężałą). A następnie ponownie wstawiamy do lodówki. Dobrze jest zakryć sernik folią spożywczą, aby ciasto nie przejęło zapachów z lodówki.

Notes

Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta, to należy zmniejszyć ilość serków waniliowych. I ograniczyć ilość cukru.

 

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry