Olej konopny – wielki powrót

konopie siewne- olej konopny

Do niedawna konopie postrzegane były przede wszystkim poprzez pryzmat ich indyjskiej odmiany, która posiada właściwości narkotyczne. Niestety kontrowersje związane z konopiami indyjskimi negatywnie odbiły się także na ich siewnej odmianie, z której produkowany jest olej. Obecnie olej konopny zaczyna być coraz bardziej doceniany ze względu na wysoką wartość prozdrowotną i szerokie zastosowanie. Jest cennym źródłem składników odżywczych. Olej z konopi posiada zielono-brązowe zabarwienie oraz lekko gorzkawy, korzenno-orzechowy smak i zapach.

Olej konopny – właściwości

Tłuszcz ten charakteryzuje się korzystnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 wynoszącym 3,3:1. Przyjmuje się, że prawidłowy stosunek tych kwasów wynosi mniej więcej 4-5:1. Jednak badania wskazują, że w przypadku raka jelita grubego czy też reumatoidalnego zapalenia stawów korzystne działanie wykazuje się przy niższym stosunku, w granicach 2-3:1. Olej konopny to również bogate źródło GLA (kwasu γ-linolenowego) pełniącego istotną rolę naprawczą oraz wzmacniającą barierę skóry. Kwas γ-linolenowy podawany drogą doustną przedostaje się do skóry właściwej. Posiada właściwości wzmacniające jej spójność oraz zapobiegające utracie wody przez skórę. Przechodzi do rogowej warstwy naskórka i wypełnia przestrzenie międzykomórkowe. W związku z czym wzmacnia barierę ochronną skóry i chroni przed przepuszczaniem z zewnątrz bakterii, grzybów, alergenów i wszelkich toksyn.

Poza cennymi kwasami tłuszczowymi, w składzie oleju konopnego znajduje się również szereg cennych witamin i składników mineralnych . Przede wszystkim witamina E, A, K, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, cynk i magnez. Znajdujące się w oleju konopnym sitosterole posiadają działanie przeciwmiażdżycowe, a ponadto mają właściwości obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Znajdujący się w oleju kanabidiol wykazuje działanie przeciwdrgawkowe i przeciwpadaczkowe.

Olej konopny posiada liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim wspomaga pracę układu krążenia, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia przepływ i normalizuje ciśnienie krwi. Ponadto hamuję agregację czerwonych krwinek przez co zapobiega powstawaniu zakrzepów. Wysoka zawartość kwasu GLA i korzystny profil kwasów tłuszczowych pomaga łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 poprawia odporność organizmu oraz wzmacnia mikroflorę jelitową. Olej konopny posiada także właściwości przeciwutleniające. Znaczna zawartość chlorofilu pomaga zapobiegać przemianom zdrowych komórek w nowotworowe.

Zgodnie z tradycją wyciągi z konopi siewnych mają zastosowanie u chorych na ospę prawdziwą, cholerę, trąd, reumatyzm, tężec, padaczkę, a także w przypadku oparzeń, ran ciętych, alergii i stanów zapalnych skóry.

Olej konopny w kosmetyce

Olej konopny obecny jest w wielu kosmetykach. Produkowane są między innymi mydła, szampony, płyny do pielęgnacji skóry, mleczka, maseczki, toniki, maści oraz masło konopne. Kosmetyki te mają zastosowanie przede wszystkim w przypadku pokrzywek, alergii, atopowego zapalenia skóry, stanów zapalnych skóry, w przypadku łuszczycy oraz egzemy. Olej z konopi charakteryzuje się również aktywnością przeciwdrobnoustrojową, skierowaną przede wszystkim w stosunku do bakterii, wirusów, pierwotniaków, grzybów, pasożytów oraz insektów. Badania wykazują, że u pacjentów ze skórą atopową podczas doustnego stosowania 30ml oleju konopnego przez okres 8 tygodni zauważono istotną poprawę w zakresie typowych objawów atopii, przede wszystkim suchości oraz świądu skóry.

Zastosowanie oleju konopnego

Olej konopny powinien znaleźć się przede wszystkim w diecie osób starszych, zagrożonych zawałem. Będzie doskonały dla osób nerwowych, mających problem z układem kostnym, z kondycją skóry czy włosów. Polecany jest szczególnie osobom z anemią i awitaminozą, a także osłabionych przebytymi chorobami.

Przedawkowanie oleju konopnego może skutkować problemami żołądkowymi, dlatego z ostrożnością powinny używać go osoby cierpiące z powodu schorzeń układu pokarmowego, z biegunkami, niewydolnością śledziony czy nerek.

Olej konopny podobnie jak inne oleje roślinne posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Może być wykorzystywany jako składnik sosów, marynat, dipów, dresingów do sałatek oraz koktajli czy szejków. Może być także spożywany samodzielnie. W celach leczniczych zaleca się przyjmować 1 łyżkę oleju dziennie.

Niestety olej konopny charakteryzuje się dosyć krótką przydatnością. Po otwarciu powinien zostać zużyty w ciągu 4 tygodni. Należy go przechowywać w lodówce, jednak nawet to nie przedłuży jego trwałości. Olej z konopi powinien być stosowany na zimno. Wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej ten nie znosi za dobrze kontaktu ze światłem, powietrzem czy też temperaturą. Wystawienie oleju konopnego na działanie niekorzystnych czynników w znacznym stopniu przyspiesza utratę wartości odżywczych.

Aby olej zachował swoje właściwości prozdrowotne oraz charakterystyczny smak powinien być tłoczony na zimno i nierafinowany. Podczas procesu rafinacji usuwa się z oleju składniki mające potencjalnie szkodliwe działanie. Podczas oczyszczenia olej staje się również przejrzysty. Jednak ubocznym skutkiem tego procesu jest jednoczesna redukcja właściwości odżywczych i smakowych.

Piśmiennictwo

  1. Bojarowicz H., Woźniak B.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl Hig Epidemiol, 2008, 89(4), 471-475
  2. Kędzia A., Ziółkowka-Klikosz M., Kochańska B., Kędzia W.A., Gębka A.: Ocena aktywności olejku eterycznego z Cannabis ativa L. wobec bakterii beztlenowych. Postępy fitoterapii, 2014, 3, 136-140
  3. Kolanowski W.: Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol., XL, 2007, 3, 229-237.
  4. Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6(79), 24-35
  5. Materac E., Marczyński Z., Bodek H.K.: Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromat. Chem. Toksykol., XLVI, 2013, 2, 225-233
  6. Walczak Z., Starzycki M.: Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fizycznie. Bromat. Chem. Toksykol., XLVI, 2013, 3, 316-322
  7. Zielińska A., Nowak I.: Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 2014, 68, 2, 103-110.
Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry