Ciasto czekoladowo truskawkowe

ciasto czekoladowo truskawkowe
czekoladowo-truskawkowe ciasto
etap środkowy

czekoladowo-truskawkowe delicje

Ciasto czekoladowo truskawkowe

Basia Sakowska
Ciasto czekoladowo truskawkowe jest idealne na ciepłe dni czerwca. Jest dość proste, więc tym, którzy twierdzą, że nie mają talentu kulinarnego też się uda. Jeśli ciasto będzie robione z mąki zwykłej tj glutenowej, należy zmniejszyć ilość masła o połowę czyli wziąć pół kostki. Zatem do dzieła!
Prep Time 50 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Ingredients
  

  • 4 śmietanki 36% lub 2 w dużych opakowaniach - ja biorę Piątnicę
  • Truskawki - ok pół kg ale można dać więcej
  • 1 szt galaretka w torebce - przygotowana wg zaleceń na opakowaniu
  • 1 łyżka cukru pudru do bitej śmietany
  • Na ciasto na spód:
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej bezglutenowego
  • 2 szkl mąki bezglutenowej po pół szkl. mąki gryczanej, sojowej, ryżowej, ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • odrobina mleka opcja

Instructions
 

  • Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt sypka i ciasto nie bardzo będzie chciało się zagnieść należy dodać odrobinę mleka. Ciasto chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
  • Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną maką tortownicę. Nie zapominamy o boczkach tortownicy. Aby boczki nie opadły można ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na ten papier groch albo fasolę, ale nie jest to konieczne, gdyż ciasto nie zawsze opada po bokach. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 30 min.
  • Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, dzielimy na pół i wykładamy pierwszą warstwę na ostudzony spód czekoladowy. Zalewamy tężejącą, ostudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka już się zsiądzie wykładamy na wierzch drugą warstwę truskawek.
  • Ubijamy śmietanę, aż będzie gęsta i pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na drugą warstwę truskawek i wierzch dekorujemy albo kakao, albo startą czekoladą, albo pokrajanymi drobno truskawkami. Całość przechowujemy w lodówce.

Notes

Pamiętajmy, żeby śmietana do ubijania była dobrze schłodzona, oraz aby nie mieszać różnych rodzajów śmietan (np. różnych producentów). Zbyt długie ubijanie śmietany doprowadzi do powstania masła, wiec czynność tę wykonywać należy z wyczuciem.

 

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry