Witamina C – kwas askorbinowy

witamina c - acerola jako jej źródło

Historia witaminy C sięga 1747 r., kiedy to szkocki lekarz J. Lind zauważył, że jeden ze składników owoców cytrusowych zapobiega szkorbutowi. W latach 20. XX w. Szent-György uzyskał związek o właściwościach oksydoredukcyjnych, jednak jeszcze nie wiedział dokładnie co to takiego. Następnie, na początku lat 30. Wang i King wyodrębnili witaminę C z cytryny, a rok później Haworth i Hirst ogłosili jak wygląda jej budowa chemiczna. Witamina C jest kwasem askorbinowym, który często występuje w produktach roślinnych, a rzadko w zwierzęcych. Dzienne zapotrzebowanie osób dorosłych na witaminę C, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia wynosi 75 mg dziennie u kobiet i 90 mg dziennie u mężczyzn. Większej dawki potrzebują dzieci, kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji, diabetycy, palacze, osoby z nadciśnieniem i miażdżycą.

Jakie funkcje pełni?

  • Jako przeciwutleniacz chroni komórkę przed wolnymi rodnikami,
  • Pełni rolę substancji przenoszącej elektrony w procesach metabolicznych,
  • Bierze udział w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych,
  • Reguluje wchłanianie żelaza,
  • Wpływa na syntezę hormonów kory nadnercza,
  • Wpływa na prawidłowy stan tkanki łącznej,
  • Uczestniczy w syntezie kolagenu w całym organizmie,
  • Uczestniczy w produkcji podstawowych białek,
  • Wpływa na aktywność osteoblastów i zwiększa gęstość mineralną kości,
  • Uczestniczy w regeneracji witaminy E,
  • Hamuje w żołądku powstawanie nitrozamin.
witamina c - owoce dzikiej róży
Owoce dzikiej róży jako doskonałe źródło witaminy C.

Witamina C – Niedobory

  • szkorbut (krwawienie i owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów),
  • kruchość i pękanie naczyń krwionośnych,
  • niska odporność organizmu,
  • obrzmiałe, bolesne stawy,
  • senność,
  • osłabienie.

Witamina C – nadmiar

Nadmiar kwasu askorbinowego zazwyczaj jest wydalany razem z moczem. Jeśli jednak będzie przyjmowany w zbyt dużych dawkach, może wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunka, nudności i/lub wymioty.

Witamina C – najlepsze źródła

Za najlepsze źródła pokarmowe witaminy C uważa się:

  • acerola (1400-2500 mg/100g),
  • owoce dzikiej róży (250-1000 mg/100g),
  • porzeczki czarne (150-300 mg/100g),
  • papryka (125-200 mg/100 g),
  • kiwi (84 mg/100g).
  • kalarepa (70-100 mg/100g),
  • brokuły (65-150 mg/100g),
  • brukselka (65-145 mg/100g),
  • kalafior (50-70 mg/100g),
  • truskawki (46-90 mg/100g),
  • szpinak (40-84 mg/100g),
  • kapusta (35-70 mg/100g),
  • grejpfruty (30-70 mg/100g).

Bibliografia

Paul Pitchford, Odżywianie dla zdrowia – tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu, Galaktyka 2008, 2009, 2010, s. 257

Tablice biologiczne, Wydawnictwo Adamantan, 1994-2004, s. 30

Dorota Czerwińska, Dieta w osteoporozie – zapobieganie, leczenie żywieniowe, Food Forum, nr 1 (4) 2014

Małgorzata Miktus, Witaminy – ogólna charakterystyka witaminy C, Nutrition & Health, rocznik 3, nr 1 (12), styczeń 2000

http://www.biotechnologia.uni.opole.pl/biblioteka/docs/WITAMINY-PRAWDA-I-MITY.pdf (8.05.2016 r.)

http://grypa.mp.pl/lista/80379,czy-witamina-c-podnosi-odpornosc (10.05.2016 r.)

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry