Pasztet z zielonego groszku

pasztet z zielonego groszku

 

Pasztet z zielonego groszku

Pyszny pasztet - świetna alternatywa dla wędlin.
Prep Time 25 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 15 mins

Ingredients
  

  • 1 opakowanie zielonego mrożonego groszku ok 400-500 g
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki może być też dowolna bezglutenowa - teoretycznie można ją pominąć, ale praktyka pokazuje, że wówczas pasztet może być zbyt luźny i nie bedzie go można pokrajać
  • 150 ml śmietany
  • koperek - pęczek
  • sól pieprz
  • pół średniej młodej cukinii opcja

Instructions
 

  • Groszek gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
  • Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce masła. Jeśli dodajemy cukinię, to kroimy ją na drobne kawałeczki i podsmażamy razem z cebulą. Cebula ma być lekko złota, nie może się za mocno zbrązowić, bo będzie gorzka.
  • Groszek miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Do groszku dodajemy posiekany koperek, cebulę z cukinią oraz śmietanę i mąkę. Mieszamy. Masa będzie dosyć gęsta.
  • W osobnej misce ubijamy trzepaczką w całości jajka (bez rozdzielania na żółtko i białko). Jajeczną masę dodajemy do masy groszkowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Jeśli ktoś lubi czosnek można go drobno posiekać i dodać do cebulki na etapie smażenia.
  • Całość wykładamy do blaszki (małej keksówki 30x11 cm). Blachę należy koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia - pasztet jest delikatny i jeśli tego nie zrobimy może być problem z wyjęciem.
  • Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach. Jeśli po 40 min patyczek włożony do pasztetu będzie suchy wyłączamy piekarnik.

 

pasztetpasztet groszkowy w blaszce

 

Przepis pochodzi z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej – kuchnia wegetariańska  Wydawnictwo TENTEN 1993, z moją lekką modyfikacją.

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry