Kwas foliowy – czy tylko dla kobiet w ciąży?

jarmuż jako źródło kwasu foliowego

Kiedy kobieta planuje ciążę, ginekolog zwykle zaleca profilaktycznie przyjmować kwas foliowy, który jest jedną z witamin z grupy B. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Dawka 0,4-1,0 mg kwasu foliowego dziennie zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wad serca i rozszczepów podniebienia. Poza tym, pełni on istotną rolę w zapobieganiu anemii, na którą narażone są kobiety ciężarne. Nie oznacza to, że pozostałe osoby nie potrzebują kwasu foliowego, wręcz przeciwnie, pełni on wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu funkcji.

Kwas foliowy – Funkcje

  • niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego,
  • niezbędny w procesie wytwarzania krwi przez szpik kostny,
  • niezbędny do rozwoju wszystkich komórek ustrojowych,
  • bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych,
  • pomaga spełniać funkcję wątrobie, jelitom i żołądkowi,
  • reguluje rozwój komórek nerwowych w okresie płodowym,
  • uczestniczy w przenoszeniu i metabolizmie reszty jednowęglowej,
  • uczestniczy w biosyntezie choliny, zasad azotowych i niektórych aminokwasów,
  • uczestniczy w przekształceniu homocysteiny w metioninę (z której następnie powstaje serotonina i noradrenalina).

Utrzymywanie prawidłowego poziomu kwasu foliowego chroni przed anemią, miażdżycą naczyń krwionośnych i depresją. Przez niektórych badaczy jest on również uznawany za witaminę niezbędną do leczenia krótkowzroczności oraz zmniejszającą ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, żołądka i szyjki macicy.

Kwas foliowy – Niedobory

Niedobory kwasu foliowego zdarzają się najczęściej wśród palaczy, alkoholików, kobiet ciężarnych, niemowląt, dojrzewających dziewcząt oraz osób starszych. Osoby, które nie dostarczają organizmowi wystarczającej dawki tej witaminy są bardziej narażone na:

  • anemię,
  • uszkodzenie przewodu pokarmowego (biegunka, osłabienie wchłaniania z jelita),
  • nowotwory,
  • zmęczenie, rozdrażnienie, problemy z pamięcią,
  • miażdżycę,
  • depresję,
  • wady rozwojowe płodu.

Nadmiar kwasu foliowego nie jest niebezpieczny, ponieważ kwas ten nie działa w sposób toksyczny. Nie ma więc ryzyka przedawkowania tej witaminy.

Za najlepsze źródła kwasu foliowego uznaje się:

  • fasolę,
  • soję,
  • soczewicę,
  • wątrobę,
  • drożdże,
  • zielone warzywa liściaste,
  • awokado,
  • żółtko jaja kurzego,
  • marchew,
  • pomarańcze,
  • morele,
  • dynię,
  • pełnoziarniste pieczywo.

Kwas foliowy jest najbardziej wrażliwy na działanie temperatury spośród wszystkich witamin. Gotowanie czy pieczenie sprawia, że ulega on niszczeniu. Chcąc zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę, warto zatem spożywać te pokarmy, które nie wymagają obróbki termicznej. Surowy produkt nie jest jednak gwarancją wysokiego poziom kwasu foliowego, ponieważ w tym przypadku istotne znaczenie ma sposób przechowywania. Należy liczyć się z tym, że pokarmy wystawione na słońce mają mniej kwasu foliowego. Niebezpieczna dla niego jest nawet temperatura pokojowa. Dla przykładu, warzywa liściaste potrafią stracić przez 3 dni nawet 70 % początkowej zawartości kwasu. Racjonalne odżywianie może okazać się więc niewystarczające do utrzymania prawidłowego poziomu kwasu foliowego. W takich przypadkach zaleca się suplementację.

Bibliografia:

Tablice biologiczne, Wydawnictwo Adamantan, 1994-2004, s. 31

Paul Pitchford, Odżywianie dla zdrowia – tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu, Galaktyka 2008, 2009, 2010, s. 371

https://portal.abczdrowie.pl/kwas-foliowy (13.05.2016 r.)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/kwas-foliowy-wlasciwosci-jaka-jest-rola-kwasu-foliowego_33795.html (13.05.2016 r.)

http://www.healthline.com/health/folate-deficiency#Overview1 (13.05.2016 r.)

http://www.drugs.com/folic_acid.html (13.05.2016 r.)

 

 

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry