Cynamon – przyprawa nadzwyczajna

cynamon - kora cynamonowca

Wysuszona kora cynamonowca ma swój niepowtarzalny aromat i smak, dlatego cynamon jest chętnie używany nie tylko do deserów, ale również do głównych dań i alkoholi.

Jedna łyżeczka, czyli ok. 2,6g cynamonu to 6 kalorii. Zawiera beta-karoten, wapń, potas, ale biorąc pod uwagę ile jest tej przyprawy w codziennej diecie, to są to ilości śladowe.

Istnieją dwa rodzaje cynamonu. Bardziej pożądany dla zdrowia i lepszy jakościowo jest cynamon cejloński Cinnamomum verum. Znacznie łatwiej dostępny w Polsce jest cynamon chiński Cinnamomum cassia, który ma większą procentową zawartość kumaryn działających uszkadzająco na wątrobę. Kupując cynamon zwrócić warto uwagę na jego pochodzenie. Cynamon cejloński w laskach zwija się z dwóch stron, tworząc coś na kształt dwururki. Zmielony ma kolor jaśniejszy od cynamonu chińskiego, jest żółtobrązowy. W smaku jest delikatniejszy, lekko piekący, słodkawo-korzenny. Natomiast cynamon chiński, tzw kasja zwija się w pojedyncze gładkie laski. Kolor zmielonej kasji jest ciemny, lekko rdzawy lub czerwony, a smak ma cierpki, piekący.

Oddziaływanie na organizm

Kora cynamonowca zawiera olejek cynamonowy, który ma potwierdzone działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu chroni m.in. przed trądzikiem. Dodatkowo zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i działa przeciwbiegunkowo. W tradycyjnej medycynie wschodu cynamon był stosowany przy bolesnym miesiączkowaniu oraz jako środek na poprawienie apetytu. Istnieją badania, które mówią o jego łagodzącym wpływie na choroby przewodu pokarmowego, np. skurcze żołądka, nudności. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i przeciwutleniającemu jest szczególnie polecany w okresie przeziębień. Jako składnik maści oraz kremów ma działanie rozgrzewające i przeciwzapalne. Stosuje się również lecznicze „kąpiele cynamonowe”, które działają odkażająco i pobudzająco.

Niektóre z przeprowadzonych badań wykazały, że cynamon przez obniżenie poziomu glukozy we krwi daje pozytywne efekty u osób chorych na cukrzycę. Im mniej wyrównana była cukrzyca, tym większe efekty dawało stosowanie przyprawy. Trzeba jednak pamiętać, że u tych samych osób cynamon może nasilać uszkadzające działanie leków hipoglikemizujących na wątrobę. Toksyczne działanie na komórki wątroby powodują zawarte w cynamonie kumaryny.

We wczesnej fazie jest kilka interesujących badań dotyczących cynamonu. Mówi się o pozytywnych efektach użycia cynamonu w profilaktyce choroby Alzheimera i Parkinsona. Uznaje się, że cynamon nie tylko zapobiega, ale też hamuje rozwój wymienionych chorób układu nerowego. Zaobserwowano również działanie ekstraktu cynamonowego na wirus HIV. Do tej pory jednak takie właściwości cynamonu nie są jeszcze potwierdzone naukowo.

Cynamon niewskazany dla chorej wątroby

Chociaż cynamon posiada wiele właściwości prozdrowotnych, to jego nadmierne spożycie może okazać się toksyczne. Przyprawa ta działa drażniąco i jego częste spożywanie może powodowć owrzodzenia warg i jamu ustnej. Z tego też powodu nie jest wskazany dla osób cierpiących na chorobę wrzodową żołądka czy dwunastnicy. Również osoby cierpiącę na kamicę żółciową powinny unikać cynamonu, ponieważ występujący w niej eugenol może zmieniać właściwości żółci. Ze względu na zawartość kumaryn i wspomniane już działanie hepatotoksyczne nie jest wksazany dla osób cierpiących na choroby wątroby. Cynamon rzadko wywołuje objawy alergii pokarmowej, znacznie częściej okazuje się być alergenem dotykowym. W kontakcie ze skóra powoduje zaczerwienienie i miejscowy wzrost ciepłoty.

 

Bibliografia:

  1. Stella Dzienis-Strączkowska, Małgorzata Szelachowska, Małgorzata Karolczuk – Zamachowicz, Cynamon – rola w leczeniu cukrzycy
  2. MARTA SŁOWIANEK, JOANNA LESZCZYŃSKA, ALERGENY PRZYPRAW, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3 (76), 15 – 28
  3. http://dietetycy.org.pl/cynamon-zdrowie/
  4. https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-cynamonu
Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry