Arbuzy i melony – bracia w grubej skórze

arbuzy

Słodkie, soczyste i orzeźwiające – arbuzy i melony to niewątpliwie królowie lata. Jednak zalety wynikające z ich spożycia daleko wykraczają jedynie poza wrażenia smakowe.

Oba te owoce znane były już w czasach starożytnych, a wzmianki o ich istnieniu można znaleźć nawet w Biblii. Rozpowszechnione przede wszystkim w klimacie tropikalnym, wykorzystywane przez mieszkańców krajów afrykańskich, Indii, Chin, Japonii oraz Australii zarówno jako źródło wody, jak i doskonałe naturalne środki lecznicze.

Wartości odżywcze i zdrowotne

Podobnie jak inne owoce arbuzy i melony zawierają wiele składników mineralnych oraz witamin, jednak ich właściwości zdrowotne zawdzięczają głównie potasowi oraz przeciwutleniaczom takim jak zwarty w melonie beta karoten, a w arbuzie likopen. Potas obniża ciśnienie krwi i działa kardioprotekcyjnie w chorobach układu krążenia, więc zarówno arbuz jak i melon polecane są osobom z nadciśnieniem.

Antyutleniacze tych owoców pomagają w walce w komórkami nowotworowymi, poprawiają stan skóry i zwalczają stany zapalne – częstym zastosowaniem arbuza i melona jest dietoterapia chorób reumatoidalnych.

Ze względu na bardzo dużą (ponad 90%) zawartość wody, arbuz i melon działają moczopędnie. Ta właściwość może być wykorzystywana przez osoby, które borykają się z problemami odkładających się kamieni nerkowych.

Pod nazwami takimi jak przepękla, balsamka ogórkowata kryje się gorzka odmiana melona, która wspomaga leczenie cukrzycy typu II. Posiada on związki, które aktywują enzym AMPK (odpowiada za wychwyt glukozy) i tym samym obniżają poziom glukozy w organizmie.

Porównanie wartości odżywczych 100g jadalnej części melona i arbuza

 MelonArbuz
Energetyczność [kcal]3430
Białko [g]0.80.61
Węglowodany [g]8.167.55
Cukry proste [g]7.866.2
Tłuszcz [g]0.20.15
Witamina C [mg]36.78.1
Niacyna [mg]0.70.17
Kwas foliowy [ ?g]213
Witamina A [IU]3382569
Wapń [mg]97
Żelazo [mg]0.210.24
Magnez [mg]1210
Potas [mg]267112

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

W porównaniu do arbuza, melon posiada więcej witaminy C, A oraz potasu – jego właściwości lecznicze są więc nieco większe i częściej wykorzystywane.

Kto powinien uważać na arbuzy i melony?

Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych owoce te są odradzane osobom cierpiącym na cukrzycę typu II – ich spożycie może spowodować szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a w konsekwencji doprowadzić do stanu hiperglikemii.

Odmiany gorzkie melona niewskazane są dla kobiet ciężarnych oraz dzieci – związki w nich obecne mogą natomiast zwiększać hipoglikemię. Dodatkowo związki czynne znajdujące się w nasionach tej odmiany są podejrzewane o potencjalnie toksyczne działanie.

Osoby mające alergię na trawy pylące powinny sprawdzić czy w ich przypadku nie występuje alergia krzyżowa, dotycząca melona lub arbuza.

 Zastosowanie kulinarne

Arbuzsłodki smak sprawia, że owoc ten używany jest głównie jako składnik koktajli i deserów, a także napojów alkoholowych. Jednak w krajach azjatyckich popularne jest dodawanie go do nietypowych dla Europejczyków dań, np. jako sałatka do burgerów. Ciekawym i efektownym pomysłem jest również zastosowanie wydrążonej skorupy arbuza jako miski dla sałatki owocowej lub ponczu.

Melon gorzki – charakterystyczny cierpki i gorzki smak wykorzystują od lat mieszkańcy Azji. Bardzo dobrze komponuje się w daniach ostrych, mięsnych, którym nadaje orientalnego akcentu.

Bibliografia:

  • Fuangchan i wsp. (2011): Hypoglycemic effect of bitter melon compared with metformin in newly diagnosed type 2 diabetes patients,, Journal of Ethnopharmacology, Vol 134 (2), p 422–428
  • Hiroshi Nagasawa i wsp (2002): Effects of Bitter Melon (Momordica charantia) or Ginger Rhizome (Zingiber offifinale Rosc) on Spontaneous Mammary Tumorigenesis in SHN Mice, The American Journal of Chinese Medicine, vol 30 (2)
Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
1
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry