Wątróbka – produkt obowiązkowy

wątróbka na talerzu

Wątróbka jest produktem, który niezbyt często gości na naszych stołach. Przez wielu kojarzona jest z gorszym zamiennikiem mięsa i to bez znaczących właściwości odżywczych. Tymczasem jest zupełnie inaczej.

Bogactwo składników odżywczych

Wybierać można pomiędzy dostępną na polskim rynku wątróbką wołową, wieprzową lub drobiową. Każda z nich różni się zawartością poszczególnych składników odżywczych. Ale to, co je łączy to fakt, że są najlepszym źródłem pokarmowym niektórych z nich. Wątróbka jest szczególnie zasobna w witaminy z grupy B, przeciwutleniacze – witaminy C i A oraz składniki mineralne jak cynk, żelazo, selen i miedź.

Do niewątpliwych zalet wątróbki zalicza się wysoką zawartość kwasu foliowego i witaminy B12. Połączenie tych dwóch witamin odpowiedzialne jest za hamowanie wytwarzania homocysteiny w organizmie. Jest ona odpowiedzialna za powstawanie miażdżycy naczyń krwionośnych czy chorób neurodegeneracyjnych jak Alzheimer czy choroba Parkinsona. Wysoki poziom homocysteiny we krwi jest zjawiskiem w pełni odwracalnym dzięki odpowiedniej podaży kwasu foliowego i witaminy B12. Najwięcej kwasu foliowego będzie zawierała wątróbka drobiowa. Kwas foliowy jest również związkiem znanym głównie, jako ochrona przeciwko wrodzonym wadom cewy nerwowej i powinny pamiętać o nim szczególnie kobiety planujące ciążę. Spożywanie wątróbki może okazać się skutecznym sposobem na wysycenie organizmu kwasem foliowym przed ciążą. Ale uwaga – kobietom będącym w ciąży doradza się umiarkowane spożywanie wątróbki oraz produktów z niej wytworzonych (np. pasztety i inne wędliny podrobowe). Wysoka zawartość witaminy A (wątróbka to pokaźne jej źródło) może mieć bowiem szkodliwy wpływ na płód.

Zaskakującym może wydać się również fakt, że wątróbka jest zasobna w białko i zawiera go około 20 g w 100 g. Czyli tyle samo, co 100 g piersi z kurczaka, ryby czy cielęciny. Jak we wszystkich produktach mięsnych jest to białko pełnowartościowe i łatwiej przyswajalne w porównaniu z białkiem roślinnym, któremu w większości przypadków brakuje pewnych aminokwasów.

Wątróbka jest też polecana w leczeniu/zapobieganiu niedokrwistości (anemii) głównie za sprawą zawartości żelaza i kwasu foliowego. Żelazo jest pierwiastkiem, na który powinny szczególną uwagę zwrócić kobiety, gdyż zapotrzebowanie na żelazo wzrasta w związku z aktywnością fizyczna i menstruacją. Najwięcej żelaza znajdziemy w wątróbce wieprzowej, bo około 18 mg na 100g. Będzie ona jednak również bogata w cholesterol. To właśnie zawartość tłuszczu i cholesterolu jest głównym argumentem przeciwko wątróbce. Z drugiej strony zawartość tłuszczu znacznie poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie powinny jej spożywać osoby mające znacznie podwyższony poziom lipidów i cholesterolu we krwi. Pozostałe osoby mogą spożywać wątróbkę nie częściej niż 1 raz w tygodniu.

Wątróbka – mity

Często powtarzanym mitem dotyczącym wątróbki jest zawartość w niej substancji toksycznych. Wątroba jest narządem, który faktycznie oczyszcza krew z toksyn, leków i hormonów, ale ich nie kumuluje w sobie. Jest owszem magazynem – ale dla witamin, minerałów, glikogenu i tłuszczu.

Kupując wątróbkę, należy zwrócić uwagę na jej świeżość gdyż jest ona produktem szczególnie nietrwałym. Powinna mieć jednolity kolor, bez przebarwień, śliską i błyszczącą powierzchnię oraz zapach typowy dla mięsa. Jeśli ma nieprzyjemną woń, wyczuwalny jest obcy, kwaśny zapach, lepiej jej nie kupować. W domu należy przechowywać ją nie dłużej niż 24 godziny, a najlepiej przyrządzić w dniu zakupu.

 

Źródła:

  1. Cieślik, Ewa, Anna Kościej, and Agnieszka Gębusia. „Ocena wiedzy i pobrania kwasu foliowego przez kobiety w wieku rozrodczym.”Probl Hig Epidemiol 3 (2013): 594-599.
  2. Kunachowicz, Nadolna. „Tabele składu i wartości odżywczej produktów i potraw”. PZWL 2005
  3. USDA national Nutrient Database for Standard reference Release 28

 

 

 

 

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry