Mango – smaczne i zdrowe

owoc mango

Mango jest nie tylko smaczne, ale również pełne zdrowych substancji, które działają odżywczo na cały organizm. Ten pochodzący z Indii owoc, wzbogaci dietę o antyoksydanty, witaminy i minerały, które są niezbędne do zachowania witalności i urody.

Właściwości zdrowotne

Mango zostało starannie przebadane przez naukowców. Okazało się, że oprócz walorów smakowych, posiada także szereg cennych dla zdrowia wartości. Przede wszystkim, bogate jest w ważne dla ludzi polifenole, zwłaszcza gallotaniny. To właśnie one powodują, że ten tropikalny owoc jest pomocny w trudnej walce z nowotworami – zwłaszcza piersi i okrężnicy. Substancje w nim zawarte doprowadzają do tak zwanej apoptozji, czyli śmierci komórkowej. Regularne spożywanie mango, pomaga również, zmniejszyć insulooporność i pozytywnie wpływa na tolerancję glukozy. Dzięki dużej zawartości potasu, obniża poziom ciśnienia tętniczego. Dostarcza także solidną porcję białka oraz mangiferyny, która ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jest także silnym antyoksydantem, który niweluje wpływ promieniowania UV na skórę. Ponadto, silnie nawilża i odżywia ciało, dlatego ekstrakt z mango, z powodzeniem stosowany jest w kosmetyce. Wykorzystywane są także pestki, które sprawdzają się, jako naturalny peeling. W owocach mango znajdują się także mikroelementy (potas, miedź i magnez) i witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E i K, które nie tylko poprawiają funkcjonowanie organizmu, ale także pozytywnie wpływają na urodę. Pomimo iż ten tropikalny owoc nie jest zaliczany do grona najmniej kalorycznych (zawiera 60 kcal w 100 gramach), skutecznie pomaga walczyć z nadwagą. Zawiera, bowiem dużą dawkę błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie oraz sprawia, że uczucie sytości po posiłku trwa znacznie dłużej. Pestki z mango, to także skuteczne lekarstwo na biegunki.

Jak wybrać dojrzały owoc?

Kupując mango należy zwrócić uwagę na kilka elementów. Przede wszystkim dojrzały owoc, może występować w odcieniach zieleni, czerwieni i żółci. Najlepiej wybierać mango, które posiada żółty kolor i jest wystarczająco miękkie (po naciśnięciu palcem, miąższ powinien się delikatnie ugiąć). Należy także zwrócić uwagę na skórkę – najlepiej żeby była jędrna i czysta. Owoc powinien również przyjemnie pachnieć.

Z czym najlepiej komponuje się mango?

Dojrzałe mango powinno mieć delikatnie słodki smak, który rozpływa się w ustach. Pokrojone w kostkę, doskonale sprawdzi się w formie samodzielnej, zdrowej przekąski. Jest świetną alternatywą dla wszelkich słodkości. Połączone natomiast z innymi produktami, tworzy wyrafinowane kompozycje smakowe. Mango sprawdzi się, jako dodatek do sałatek, zarówno owocowych, jak i tych serwowanych z mięsami. Nie tylko pozytywnie wpłynie na smak dania, ale również jego walory estetyczne. Ten egzotyczny owoc, doskonale współgra z kurczakiem, szynką i serami. Wzbogaci również smak wielu deserów – lodów i sernika. W połączeniu z imbirem i limonką sprawdzić się także, jako zdrowy i orzeźwiający koktajl.

Mango jest pyszne i pełne drogocennych wartości. Jego spożywanie jest wskazane dla wszystkich, którzy cenią sobie dobry smak i dietę bogatą w dobre, naturalne produkty. Mimo wielu zalet, należy pamiętać, że mango może wywoływać reakcję alergiczne, które objawiają się podrażnieniem skóry i wysypką, która pojawia się niedługo po spożyciu owocu. Mango nie jest wskazane również, w przypadku osób zażywających leki przeciwkrzepliwe, ponieważ rozrzedza krew.

 

 

 

 

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry