Owoc granatu pełen cudów

owoc granatu - pestki

Owoc granatu w starożytności uważany był za rodzaj życiodajnego eliksiru, który miał gwarantować długowieczności i poprawiać płodność spożywających go kobiet. Dziś, jego drogocenne właściwości potwierdzone są przez liczne badania naukowe.

Granat to prawdziwa bomba odżywczych substancji. Ten intrygujący owoc mieści w sobie imponującą ilość antyoksydantów. Są one niezwykle istotne dla współczesnego człowieka, gdyż stanowią skuteczną broń w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Granat ma wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy – aż trzykrotnie więcej niż zielona herbata i czerwoe wino! Regularne spożywanie tego owocu, pomoże organizmowi skutecznie eliminować niebezpieczne, wolne rodniki.

Lecznicze właściwości owocu granatu

Ten niezwykły owoc ma silne właściwości terapeutyczne. Powinien znaleźć się w  diecie osób, zmagających się z chorobą wieńcowa, gdyż skutecznie chroni układ sercowo-naczyniowy. Obniża ciśnienie krwi i pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu. Badania naukowe wskazują również, że owoce granatu są cennym środkiem, do walki z nowotworami. Substancje w nich zawarte (między innymi kwas elagowy), potrafią zahamować rozmnażanie się niebezpiecznych dla życia komórek rakowych. Owoc granatu to także prawdziwa kopalnia fitoestrogenów, które są nieocenione przy objawach PMS i w trakcie menopauzy. Panów natomiast, sok z granatu wesprze w problemach związanych z erekcją oraz pozytywnie wpłynie na obniżone libido. Ten egzotyczny owoc to także kopalnia witamin. W granacie znajdują się witaminy z grupy B: B1,B2,B5,B6, kwas foliowy, witaminy C, E i K oraz minerały: fosfor, potas, miedź i cynk.  Jego regularnie spożywanie, wzmacnia odporność i wspomaga leczenie infekcji.

Owoc granatu – sposób na młodość

Dzięki bogactwu polifenoli owoc granatu, spowalnia przebieg chorób związanych z nieuchronnym upływem czasu, takich jak Alzheimer. Ponadto, działa odmładzająco na cały nasz organizm – zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz. Regeneruje skórę i poprawia jej koloryt. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antybakteryjnemu pozytywnie wpływa na cerę i zmiany trądzikowe. Zawarty w granacie, wspomniany wcześniej kawas elagowy, oprócz działania antynowotworowego, cechuje się także działaniem wzmacniającym ściany komórek. Wpływa to, na wolniejszą utratę wody i bezpośrednio przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia skóry.

Granat w codziennej diecie

Jak włączyć granat do jadłospisu? Można wykorzystywać zdrowotną moc tego owocu, zarówno w formie soku jak i spożywać bezpośrednio jego nasiona. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. W postaci soku, świeży i lekko kwaśny smak granatu, świetnie sprawdzi się, jako dodatek do napojów – połączony z miętą i cytryną skutecznie ugasi pragnienie. Zimową porą, może urozmaicać smak ulubionej herbaty. Nasiona granatu dobrze komponują się z deserami. Nie tylko doskonale smakują, ale także pięknie prezentują się na talerzu. Ten egzotyczny owoc skutecznie podbije również walory smakowe różnorodnych sałatek. Warto zaznaczyć, że granat ma niski indekst glikemiczny (35 IG). Nie powoduje więc gwałtownych skoków glukozy we krwi i napadów głodu. Może być spożywany przez chorych na cukrzycę, oraz osoby dbające o sylwetkę.

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry