Witaminy i ich rola w organizmie

witaminy talerzy z sałatkami

Witaminy nie mają znaczenia jako budulec tkanek organizmu, natomiast mają kluczowe znaczenie w prawidłowym jego funkcjonowaniu. Witaminy to substancje organiczne niezbędne organizmowi w różnych procesach przemiany materii – zazwyczaj działają jako katalizatory różnych układów enzymatycznych. Zapotrzebowanie na nie jest stosunkowo nieduże (mierzone w miligramach lub mikrogramach), lecz organizm co do zasady nie jest w stanie sam ich wyprodukować (z małymi wyjątkami). Stąd prawidłowe funkcjonowanie organizmu uzależnione jest od dostarczania tych składników odżywczych z zewnątrz.

Podstawowe znaczenie mają witaminy A (retinol), B1 (tiamina), B₂ (ryboflawina), B6 (pirydoksyna), B12 (kobalamina), C (kwas askorbinowy), D (kalcyferol), E (tokoferole), K (fitochinon), PP (niacyna), H (biotyna), kwas foliowy, kwas pantotenowy.

Witaminy z uwagi na ich własności fizyko-chemiczne dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie (wszystkie B, C, PP, H, kwas foliowy, kwas pantotenowy) i rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). Organizm jest w stanie gromadzić stosunkowo duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witaminę B12. W przypadku czasowego niedoboru tych witamin organizm pobiera je ze zgromadzonych zapasów. Inaczej sprawa się ma z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie. Ich zapasy są bardzo niewielkie i nie będą w stanie zaspokoić potrzeb organizmu przez dłuższy czas. Jednocześnie nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wydalany z moczem, w związku z czym ich przedawkowanie jest niezmiernie rzadkie. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w szczególności witamina A i D, przyjmowane w nadmiarze mogą wykazywać działania toksyczne.

W kolejnych artykułach przedstawimy charakterystyki poszczegónych witamin, ich właściwości i działanie. Pochylimy sie także nad dobrymi źródłami poszczególnych witamin.

Jak Ci się podobało?
Ale super!
0
Fajnie
0
Jest OK
0
Nic nadzwyczajnego
0
Nuda
0
Przewiń do góry