niedziela , 19 Listopad 2017
Home / Zdrowe jedzenie (strona 4)

Zdrowe jedzenie

Owoc granatu pełen cudów

owoc granatu - pestki

Owoc granatu w starożytności uważany był za rodzaj życiodajnego eliksiru, który miał gwarantować długowieczności i poprawiać płodność spożywających go kobiet. Dziś, jego drogocenne właściwości potwierdzone są przez liczne badania naukowe. Granat to prawdziwa bomba odżywczych substancji. Ten intrygujący owoc mieści w sobie imponującą ilość antyoksydantów. Są one niezwykle istotne dla współczesnego człowieka, gdyż stanowią skuteczną broń w walce z chorobami …

czytaj dalej

Siemię lniane vs nasiona chia

siemię lniane vs nasiona chia

Siemię lniane, czyli nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego, wykorzystywane już od czasów starożytnych jest jednym z najpopularniejszych  produktów ziołoleczniczychjakie można spotkać w Polsce. Jednak coraz częściej zastępowane jest przez szeroko reklamowane nasiona chia, które z kolei stosowane były przez mieszkańców Ameryki Południowej już od czasów Azteków – to małe nasionka szałwii hiszpańskiej, rośliny z tej samej rodziny co mięta oraz …

czytaj dalej

Napoje roślinne – sojowe i ryżowe

napoje roślinne - szklanka mleka sojowego

Napoje roślinne, zwane też czasami mlekiem roślinnym zdobywają coraz większą popularność. Obecnie można je kupić w każdym większym sklepie spożywczym czy nawet drogerii posiadającej dział ze zdrową żywnością. Najczęściej stosowane są napoje sojowe i ryżowe, choć napoje takie uzyskuje się również z owsa, kokosa, migdałów, orzechów laskowych i orzechów nerkowca czy orkiszu.  To, co łączy te produkty …

czytaj dalej

Stewia – coś zdrowego dla łasuchów

roślina stevia

Stewia to roślina z rodziny astrowatych występująca naturalnie w Ameryce Południowej i Środkowej, w której występują słodkie stewiozydy czyli glikozydy stewiolowe. Rośliny te występują jako rośliny jednoroczne, byliny i krzewy – w zależności od gatunku. Początkowo stosowaniu stewii w przemyśle spożywczym towarzyszyły wątpliwości dotyczące rakotwórczości glikozydów, jednak w 2010 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że stosowania stewii jest bezpieczne. Stewia …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl