niedziela , 19 Listopad 2017
Home / Zdrowe jedzenie (strona 3)

Zdrowe jedzenie

Pokrzywa dobra na wszystko

łan pokorzywy

Właściwości zdrowotne pokrzywy od dawna znane są entuzjastom ziołolecznictwa, którzy wykorzystują tą roślinę jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Rosnąca popularność alternatywnych źródeł leczniczych sprawiła, że coraz częściej doceniana jest jej wartość. Wartości odżywcze pokrzywy oraz jej wpływ na organizm Pokrzywa to bogactwo m.in.: składników mineralnych – magnezu, potasu, siarki i krzemu, żelaza. Pierwiastki te wspomagaja pracę układu …

czytaj dalej

Ryby – zestawienie wartości odżywczych

ryby pstrągi

Za portalem http://dietetycy.org.pl/sledz/ podajemy wartość odżywczą wybranych gatunków ryb. Pamiętać należy, że sposób przyrządzenia ryby ma istotny wpływ na wartości parametrów podanych poniżej, stąd mogą wynikać rozbieżności pomiędzy poniższymi danymi, a informacjami z innych źródeł. Ryby – zestawienie Najwięcej białka dostarcza pstrąg, a najmniej mintaj. Najbardziej tłustą ryba okazuje się być markela, a najmniej tłustą także mintaj. …

czytaj dalej

Maca – na nowo odkryty skarb Inków

Maca (Lepidium meyenii) to warzywo korzeniowe pochodzące z Andów Peruwiańskich. Można ją spotkać w wysokich partiach gór, powyżej 3500-4000 m n.p.m., gdzie średnia temperatura wynosi ok. 4 stopni Celsjusza. Warunki, w których rośnie są trudne i bardzo zmienne. Roślina musi zmagać się ze słonecznymi, upalnymi i dusznymi  dniami oraz z mroźnymi i wietrznymi nocami. Warzywo występuje w wielu odmianach kolorystycznych ( …

czytaj dalej

Wody mineralne – niezastąpione zdrowie w płynie

woda w kieliszkach

Wody mineralne, jak sama nazwa wskazuje, zawierają w swoim składzie pewną ilość pierwiastków, które wywierają określone reakcje fizjologiczne organizmu. Takie wody podziemne powinny mieć co najmniej 1000 mg/dm3 rozpuszczonych jonów, a ich działanie zależy od rodzaju składnika mineralnego, który występuje w nich w największym stężeniu – zgodnie z przepisami woda mineralna to każda woda wydobywana z głębin, jednak ze względów …

czytaj dalej

Olej kokosowy – czy warto go używać?

rozłupany orzech kokosowy

  W ostatnim czasie olej kokosowy przeżywa swój renesans – szeroko reklamowany jako idealny tłuszcz do smażenia, polecany nawet do smarowania pieczywa i dodatek do potraw „na zimno”. Jednak czy jego właściwości są faktycznie tak dobroczynne jak próbują  to wmówić media? Pochodzenie oleju kokosowego Drzewo kokosowe prawdopodobnie pochodzi z obszarów Azji i Ameryki Południowej, natomiast ślady roślin podobnych do dzisiejszych palm …

czytaj dalej

Syrop glukozowo-fruktozowy – dlaczego szkodzi?

syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo–fruktozowy jest szeroko stosowanym w przemyśle spożywczym środkiem słodzącym. Dlaczego producenci zastępują nim cukier – bo po prostu jest tańszy i łatwiejszy w stosowaniu. Niestety jest też bardziej szkodliwy dla naszego zdrowia niż cukier. Syrop glukozowo-fruktozowy jest wszędzie Syrop ten produkowany jest ze skrobi kukurydzianej za sprawą różnych procesów po to, aby otrzymać substancję złożoną z 2 …

czytaj dalej

Algi – superfoods czy dobra reklama?

tabletki chlorella

  Algi to jedne z najczęściej używanych składników w azjatyckiej kuchni, dobrze znane miłośnikom sushi na całym świecie. Czy faktycznie zasługują na przyznane im miano superfoods czy to kolejny z produktów, za którym stoi jedynie świetny marketing? Algi jako superfoods, czyli ich właściwości zdrowotne Bogactwo składników mineralnych, błonnika, białka oraz naturalna forma występowania sprawiły, że o algach zaczęto mówić w kontekście żywności superfoods …

czytaj dalej

Probiotyki – naturalna ochrona

jogurt

Dużo się o nich ostatnio mówi, lekarze zalecają je stosować osłonowo przy antybiotykoterapii, mogą wpływać na odporność organizmu i mają zbawienny wpływ na florę jelitową. Ale co tak naprawdę wiadomo o ich działaniu? Co to są probiotyki? Słowo pochodzi z języka greckiego od “pro bios”, co oznacza ”dla życia”. Najczęściej uważa się, że są to suplementy żywieniowe w postaci żywej kultury mikroorganizmów, które …

czytaj dalej

Wątróbka – produkt obowiązkowy

wątróbka na talerzu

Wątróbka jest produktem, który niezbyt często gości na naszych stołach. Przez wielu kojarzona jest z gorszym zamiennikiem mięsa i to bez znaczących właściwości odżywczych. Tymczasem jest zupełnie inaczej. Bogactwo składników odżywczych Wybierać można pomiędzy dostępną na polskim rynku wątróbką wołową, wieprzową lub drobiową. Każda z nich różni się zawartością poszczególnych składników odżywczych, ale to, co je łączy to fakt, że są …

czytaj dalej

Jakie mleko wybrać?

szklanka mleka i dzbanek z mlekiem

Instytucje będące autorytetem w dziedzinie żywności i żywienia jak WHO,  American Dietetic Association czy USDA zalecają mleko, jako produkt o wysokich walorach odżywczych. IŻŻ w opublikowanej niedawno Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej rekomenduje picie 2 szklanek mleka dziennie. Wartość odżywcza Wysoka wartość odżywcza mleka związana jest z zawartością pełnowartościowego białka, czyli takiego, które dostarcza wszystkich niezbędnych …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl