niedziela , 19 Listopad 2017
Home / Zdrowe jedzenie (strona 2)

Zdrowe jedzenie

Karob – czy lepszy od kakao?

karob strąki

Karob to sproszkowane strąki chleba świętojańskiego, czyli drzewa rosnącgo w basenie Morza Śródziemnego i Azji (zwanego także szarańczynem). Dawniej owoce tego drzewa nie były traktowane jako wartościowe produkty żywnościowe, pełniły głównie rolę pastewną co na szczęście zaczęło się zmieniać. Wyglądem strąki przypominają  popularny w kuchni polskiej bób, jednak diametralnie różnią się od innych strączkowych składem oraz smakiem. Po sproszkowaniu …

czytaj dalej

Quinoa (komosa ryżowa) superfood czy moda?

komosa ryżowa (quinoa) - ziarna

Komosa ryżowa (quinoa) to popularna w Ameryce Południowej roślina, która z powodzeniem od 7000 lat zastępowała inne zboża, np. kukurydzę. Po ekspansji hiszpańskiej na kraje zamieszkałe przez Inków zastąpiona została przez europejską pszenicę oraz jęczmień. Jednak niebywałe wartości odżywcze komosy sprawiły, że obecnie coraz częściej gości ona na stołach obywateli nie tylko Boliwii czy Peru. Co ciekawe jest ona blisko spokrewniona z polską lebiodą, czyli komosą …

czytaj dalej

Mleczko kokosowe

mleczko kokosowe powstaje z miąższu orzecha

Mleczko kokosowe jest popularne od wieków w krajach azjatyckich, a obecnie coraz częściej gości na stołach europejczyków. Produkt ten to nic innego jak miąższ orzecha kokosowego, najczęściej wymieszany z odrobiną wody kokosowej – pomaga to uzyskać „mleczną” konsystencję. Charakteryzuje się on niesamowitym kokosowym smakiem i aromatem, który chętnie wykorzystywany jest w różnego typu potrawach. Jednak nie tylko walory sensoryczne zadecydowały o jego …

czytaj dalej

Cukier nasz słodki wróg

cukier trzcinowy

Lubimy słodki smak, lecz nie od dziś wiadomo, że cukier nie jest najzdrowszym produktem i składnikiem żywności. W związku z tym popularność zyskują różnego rodzaju zamienniki, które będą bezpieczne do stosowania. Można wśród nich wymienić klasyczne znane każdemu jak chociażby miód, różnego rodzaju syropy czy egzotycznie brzmiące jak ksylitol czy stewia. Dlaczego cukier szkodzi? Po co stosować zamienniki cukru? Cukier, czyli …

czytaj dalej

Kwasy omega-3 – o co w nich chodzi?

ryby jako źródło omega-3

Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze dieta to jeden z podstawowych czynników sprzyjających rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, przede wszystkim chorób układu krążenia oraz nowotworów. Ma to związek przede wszystkim ze zbyt wysokim spożyciem tłuszczów oraz  niekorzystnym składem diety pod względem żywieniowym. Liczne badania wskazują, że regularne spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 posiada pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Stosowanie zachodniej diety …

czytaj dalej

Zalecenia dietetyczne w chorobach skóry

łosoś jako źródło NNKT niezbędnych w chorobach skóry

Zdrowa dieta jest nie tylko filarem naszego zdrowia, ale również ładnego wyglądu. Składniki pokarmowe jak białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry a ich niedobory stają się z czasem widoczne gołym okiem. Odpowiednio zbilansowana dieta jest również pomocna w leczeniu niektórych schorzeń skóry i w znacznym stopniu może przyczyniać się do łagodzenia niekorzystnych objawów. Często …

czytaj dalej

Dieta dla nerwusów

nerwowość

Nadzwyczajna nerwowość może być objawem choroby lub niedoborów pokarmowych – co włączyć do diety, aby zniwelować te objawy? Każdy wie, że dobre jedzenie poprawia samopoczucie oraz, że jeśli ktoś jest zły, to i pewnie głodny. Liczne badania naukowe dowodzą, że niedobór niektórych składników odżywczych wpływa na nasz układ nerwowy i zdrowie psychiczne. Niski poziom cukru we krwi powoduje aktywację podwzgórza …

czytaj dalej

Orzechy – skarbnica dobrych tłuszczów

orzechy

Jako przekąska lub część dania głównego orzechy od dawna cieszą się niezmienną popularnością. Znane ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm chętnie wybierane są przez mieszkańców wszystkich krajów. Mnogość rodzajów oraz różnica w wartościach odżywczych stawia jednak pytanie – jakie orzechy należy wybierać, aby cieszyć się dobrym zdrowiem? Orzechy – wartość odżywcza i właściwości zdrowotne Orzechy, jako grupa …

czytaj dalej

Czy chudy nabiał jest zdrowy?

deska serów jak żródło tłustego nabiału

Wybór produktów mlecznych jest bardzo szeroki – nie tylko pod względem asortymentu, ale chociażby zawartości tłuszczu. Dostępne jest mleko o standaryzowanej zawartości tłuszczu jak i serki czy jogurty o obniżonej zawartości tego składnika pokarmowego. Konsumentom utrwalona została opinia, że najlepsze dla zdrowia jest mleko 0% i odtłuszczone produkty mleczne. Tymczasem najnowsze badania naukowe dowodzą, że pełnotłustych produktów mlecznych nie można jednoznacznie …

czytaj dalej

Tłuszcze – niezbędny element prawidłowego sposobu odżywiania

tłuszcz - łosoś z masłem

Tłuszcze (czyli zwyczajowa nazwa grupy kwasów tłuszczowych, estrów glicerolu i lipidów) są jednym z trzech makroskładników, jakie należy dostarczyć z dietą, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Jednak rodzaj spożywanego tłuszczu może odmiennie wpływać na zdrowie, dlatego tak ważne jest poznanie produktów, zawierających jak najlepsze kwasy tłuszczowe. Funkcje w organizmie człowieka Tłuszcz pełni istotną rolę w procesach zachodzących …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl