czwartek , 23 Listopad 2017
Home / Zdrowe jedzenie

Zdrowe jedzenie

Owoce i warzywa z targu

owoce i warzywa na targu

Świeżutkie owoce i warzywa, najlepiej prosto z pola, to marzenie wielu z nas. Mieszkając w mieście jesteśmy jednak zmuszeni zaopatrywać się w żywność w sklepach. Mało kogo stać na kupowanie wszystkich niezbędnych produktów w sklepach ekologicznych, choć pewnie wszyscy by chcieli. Targi owocowo-warzywne to miejsca, w których w dni targowe kupujących nie brakuje. Żyjemy w przeświadczeniu, że kupujemy tam warzywa i owoce bezpośrednio od producentów. Tym samym zakładamy, …

czytaj dalej

Tofu i miso

Tofu - produkt sojowy

Soja, jedna z najpopularniejszych na świecie roślin strączkowych jest przetwarzana na różne sposoby. Daje to możliwość zachowania i wykorzystania jej właściwości w dowolny sposób. Na rynku można znaleźć wiele produktów sojowych, ale dzisiaj skupimy się na tofu i miso. Uprawa soi Soja była uprawiana już 4 tysiące lat temu w Chinach. Obecnie jej największe uprawy znajdują się w Stanach Zjednoczonych. Ceniona na całym …

czytaj dalej

Alergia na soję – powszechny problem

alergia na soję - ziarna soi

Soja jest rośliną strączkową o dość dużej wartości odżywczej. Suche i dojrzałe nasiona zawierają aż 43% białka i są świetnym substytutem mięsa. Niestety białka tej rośliny są, obok białek mleka krowiego, jajek i orzechów, jednymi z najbardziej uczulających związków w żywności. WHO uznało ją nawet na jedną z „ Wielkiej Ósemki” alergenów żywnościowych [1]. Istotą alergii na soję jest reakcja …

czytaj dalej

Czym zastąpić jajka w kuchni?

zamienniki jajek - czym zastąpić jajko w kuchni

Jajka to jeden z najbardziej popularnych polskich produktów. Dodawane niemal do wszystkiego, nie tylko od święta,  od dawna gościły na stołach i w książkach kucharskich. Przez to wydawać by się mogło, że gotowanie bez nich jest niemożliwe.  Co jednak zrobić jeśli jajek nie można lub nie chce się spożywać? Czy musi to oznaczać rezygnację z wielu ulubionych dań? Czy istnieją zamienniki jajek? Na szczęście przy odrobinie chęci da się wyeliminować …

czytaj dalej

β-glukan – dobry cukier

owies jako źródło beta-glukanów

β-glukan (beta-glukan) jest polisacharydem należącym do frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego. Ponieważ posiada potwierdzony pozytywny wpływ na zdrowie człowieka zaliczany jest do składników żywności funkcjonalnej. Wśród podstawowych źródeł beta-glukanów wymienia się przede wszystkim zboża, głównie owies oraz jęczmień, a także grzyby, drożdże, bakterie i algi. Koncentracja β-glukanów jest różna w zależności od źródła. Najwięcej tych związków w stosunku do suchej masy znajduje …

czytaj dalej

Miód i produkty pszczele

plaster miodu

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z zebranego nektaru kwiatowego lub też ze spadzi. Do najbardziej popularnych rodzajów miodów należą miody rzepakowe, akacjowe, gryczane, lipowe, wrzosowe, wielokwiatowe, a także spadziowe – ze spadzi liściastej oraz iglastej. Miody charakteryzują się bardzo bogatym składem chemicznym oraz cennymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Mogą być wykorzystywane w terapii i profilaktyce wielu chorób. Nie wykazują działania leczniczego, …

czytaj dalej

Rukola – warzywo wszechstronne

rukola

Rokietta siewna popularnie nazywana rukolą to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Jednak z powodzeniem może być uprawiana także w Polsce. W sklepach można ją dostać pakowaną w plastikowe pudełka lub kupić w pęczkach. Rukolę można również wyhodować samemu. Wystarczy kupić jej nasiona i posiać w doniczce. Roślina ma niewielkie wymagania i bardzo dobrze rośnie w naszych warunkach klimatycznych. Rukola jest lekkostrawna …

czytaj dalej

Kwasy omega 6 – czy zawsze zdrowe?

różnorodność olejów - właściwy stosunek kwasy omega 6 do omega 3

Wiele mówi się o pozytywnym wpływie kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 na zdrowie człowieka. Tłuszcze te stały się znane dzięki zwiększającej się popularności diety śródziemnomorskiej i miały stanowić ochronę przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi. Obecnie jednak pojawia się coraz więcej dowodów wskazujących, że kwasy tłuszczowe omega 6 mogą również oddziaływać negatywnie. Doskonałym źródłem kwasów omega 6 są …

czytaj dalej

Imbir – korzeń aromatyczny

Aromatyczne przyprawy - imbir i jego korzeń

Imbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. W stanie dzikim obecnie już nie występuje, jednak uprawiana jest w wielu krajach klimatu tropikalnego, między innymi w Australii, Chinach, Indonezji, Meksyku, Brazylii oraz na Florydzie. Jest powszechnie wykorzystywana w wielu różnych kuchniach świata w postaci świeżych lub wysuszonych, obranych kłączy. Właściwości zdrowotne imbiru Imbir doceniany jest dzięki swoim walorom smakowym …

czytaj dalej

Fasolka mung – inna niż wszystkie fasole

fasolka mung ziarenka

Fasolka mung znana w Chinach od 2000 lat w Polsce wciąż mało popularna i niedoceniana na tle innych nasion roślin strączkowych.  Większość znanych odmian fasoli ma ziarna sporej wielkości, w kolorze białym, żółtym lub czerwonym. Fasolka mung jest zielona, a jej ziarenka są bardzo drobne. Jak wszystkie rośliny z tej rodziny odznacza się dużą wartością odżywczą. To, co …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl