czwartek , 23 Listopad 2017
Home / Zdrowe diety

Zdrowe diety

Alergia na soję – powszechny problem

alergia na soję - ziarna soi

Soja jest rośliną strączkową o dość dużej wartości odżywczej. Suche i dojrzałe nasiona zawierają aż 43% białka i są świetnym substytutem mięsa. Niestety białka tej rośliny są, obok białek mleka krowiego, jajek i orzechów, jednymi z najbardziej uczulających związków w żywności. WHO uznało ją nawet na jedną z „ Wielkiej Ósemki” alergenów żywnościowych [1]. Istotą alergii na soję jest reakcja …

czytaj dalej

Gluten – dlaczego szkodzi

pszenica

Gluten to powszechnie używana nazwa identyfikująca białka zbóż o podobnej budowie, przy czym białka występujące w jednych zbożach są bardziej agresywne dla układu trawiennego człowieka, a te występujące w innych zbożach wydają się być mniej szkodliwe. I tak za białko glutenowe wywołujące najwięcej szkody uznawane jest białko pszenicy czyli gliadyna. W innych zbożach występują: w życie – sekalina, w  jęczmieniu …

czytaj dalej

Nadciśnienie tętnicze – co jeść, aby wesprzeć organizm

ciśnieniomierz

Nadciśnienie tętnicze to stan podwyższonego, ponad normę ciśnienia krwi. Rozpoznaje się je, gdy wartość ciśnienia przekracza 120/80 – 140/90 mm Hg. Początkowo może nie dawać żadnych odczuwalnych objawów, a pierwsze symptomy to najczęściej bóle i zawroty głowy oraz szybkie męczenie się. Nieleczone nadciśnienie może prowadzić do poważnych konsekwencji jak udar mózgu oraz choroby serca. Dlatego tak ważne jest, aby po rozpoznaniu …

czytaj dalej

Cynk na odporność

cynk - mięso i chleb jako źródła cynku

Częste i nawracające infekcje oraz przeziębienia to podstawowy objaw osłabionego układu odpornościowego. Najskuteczniejsza obrona  przed wszelkiego rodzaju patogenami to sprawnie działający układ odpornościowy. Stosowanie urozmaiconej, bogatej w składniki odżywcze diety to główny czynnik pomagający wzmocnić naturalną odporność organizmu. Jednym z mikroelementów  pomocnych w dbaniu o właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego jest cynk. Funkcje w organizmie Pierwiastek ten uczestniczący w dojrzewaniu komórek odpornościowych, chroni …

czytaj dalej

Przeziębienia, infekcje – dieta wspomagająca odporność

katar - dieta wspomagająca odporność

Zmienna pogoda za oknem sprzyja przeziębieniu i infekcjom. Co jeść, żeby wzmocnić swoją odporność? Dieta wspomagająca odporność – podstawowe produkty Przede wszystkim dieta wspomagająca odporność powinna być różnorodna, urozmaicona i odpowiednio zbilansowana. W codziennych posiłkach musi znaleźć się dopasowana do wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu zdrowotnego ilość białka. Należy pamiętać o komplementarności białek i o tym, że różne produkty białkowe …

czytaj dalej

Dieta niskobiałkowa

nabiał

Dieta niskobiałkowa zalecana jest dla osób z chorobami nerek i wątroby (niewydolność), alergiami pokarmowymi i wrodzonymi chorobami metabolicznymi. Ilość białka w diecie ma ściśle określone ramy i zależy od stanu zaawansowania choroby i indywidualnych zaleceń dla każdego pacjenta. Ponieważ nerki i wątroba biorą udział w procesach metabolicznych białka to właśnie w ich stanach chorobowych ten składnik pokarmowy ogranicza się poniżej wartości …

czytaj dalej

Dieta w niedoczynności tarczycy

kobieta

Choroby tarczycy są najczęściej występującymi spośród wszystkich schorzeń endokrynologicznych. Niedoczynność tarczycy to stan, w którym tarczyca produkuje za mało hormonów T4 i pośrednio T3 odpowiedzialnych w organizmie za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Na niedoczynność tarczycy cierpią głównie kobiety, przy czym najwięcej zachorowań odnotowuje się po 50 roku życia. Dieta (wraz z leczeniem farmakologicznym) odgrywa kluczową rolę przy tym schorzeniu …

czytaj dalej

Dieta pięciu przemian – cz II

dieta pięciu przemian

Znając już podstawy teoretyczne Diety Pięciu Przemian przedstawione w poprzednim artykule, teraz przejdziemy do zasad praktycznych. Kiedy jeść Warto zaznaczyć, że dobrze jest każdy dzień rozpocząć od szklanki ciepłej wody, która ma wspomóc trawienie i usunąć nadmiar płynów z organizmu. Medycyna chińska zaleca poszczególnie godziny posiłków biorąc pod uwagę największą aktywność poszczególnych narządów układu pokarmowego. I tak, śniadanie najlepiej …

czytaj dalej

Dieta pięciu przemian cz. I

park chiński pawilon

Dieta wg. założeń mędrców wschodu Wszystko w przyrodzie jest w jakiejś fazie, ciągłym ruchu. Jedne elementy wpływają na inne i oddziaływują na siebie nawzajem. Na tych zasadach powstała wywodząca się z tradycyjnej medycyny chińskiej Teoria Pięciu Przemian. U podstw tej koncepcji leży pięć elementów: drzewo ogień ziemia metal woda Pięciu elementom przypisane są m.in. kolejno pory roku: wiosna, lato, późne …

czytaj dalej

Dieta przy cukrzycy

atrybuty dla cukrzyka

Jedną z podstawowych zasad diety w cukrzycy jest spożywanie 5-6 posiłków dziennie, w równych odstępach czasu, aby utrzymać poziom glukozy w zakresie 70-160mg%.   Produkty zalecane: pełnoziarniste pieczywo, graham, razowe otręby i płatki zbożowe kasze gruboziarniste (gryczana, jęczmienna, pęczak) makarony razowe i gotowane al dente ryż brązowy i dziki przetwory mleczne (jogurt, kefir, maślanka, ser) o obniżonej zawartości …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl