sobota , 23 Wrzesień 2017

Witaminy

Witamina E – niezbędny składnik zdrowia

witamina E i jej źródło - oleje

Witamina E szerszemu gronu odbiorców znana jest przede wszystkim jako panaceum na słabe włosy i paznokcie. Jednak jej rola w organizmie jest dużo poważniejsza. Witamine E – działanie i funkcje w organizmie Witamina E to rozpuszczalna w tłuszczach grupa związków chemicznych, z których najbardziej aktywnym jest alfa tokoferol. Jej głównym zadaniem jest ochrona komórek ciała przed działaniem stresu oksydacyjnego …

czytaj dalej

Witamina K – krzepiący składnik diety

witamina K - sałata jako jedno z głównych źródeł tej witaminy

Witamina K to rozpuszczalna w tłuszczach witamina, której odpowiedni poziom w organizmie  jest konieczny dla zachowania zdrowia. W przyrodzie wyróżnia się jej dwie formy: K1 – filochinon –  występujący w roślinach K2 – menachinon – syntezowany przez drobnoustroje (u człowieka mikroorganizmy produkujące tą formę witaminy znajdują się w jelicie grubym) Dodatkowo spotkać można witaminę K3 – menadion – syntetyczną …

czytaj dalej

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

witamina B5 - wątroba jako jej główne źródło

Kwas pantotenowy to witamina B5, składająca się z β-alaniny i kwasu pantoinowego. Historia witaminy B5 sięga początku XX wieku, kiedy to wykryto substancję stymulującą wzrost drożdży. Wiliams w 1933 r. zaobserwował, że jest ona obecna w wielu produktach i nazwał ją kwasem pantotenowym (z greki – wszechobecnym). Wiliams jest odpowiedzialny za wyodrębnienie kwasu pantotenowego, natomiast określenie jego składu i budowy przypisuje się …

czytaj dalej

Witamina B1

witamina B1 - mieso jako glówne jej źródło

Pierwszą w historii wyizolowaną witaminą była witamina B1 i stało się to za sprawą polskiego uczonego Kazimierza Funka w 1911r. Do dziś udało się już dobrze poznać jej funkcje, objawy nadmiaru i niedoboru oraz najlepsze źródła pokarmowe. Witamina B1 – rola w organizmie Witamina B1, czyli tiamina należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest koenzymem, który bierze udział m.in. w procesie oddychania …

czytaj dalej

Witamina B12 – kiedy szwankuje układ nerwowy

wołowina jako źródło witaminy B12

Kobalamina, czerwona witamina lub witamina B12 – pod tymi nazwami kryje się związek chemiczny o niebywałym znaczeniu dla ludzkiego organizmu, niezbędny do funkcjonowania i rozwoju człowieka. Funkcje witaminy B12 Już samo określenie czerwona witamina, wskazuje na jedną z jej funkcji – tworzeniu erytrocytów. To od niej zależy prawidłowa regulacja syntezy czerwonych krwinek, a tym samym ich gospodarka w układzie …

czytaj dalej

Witamina C – kwas askorbinowy

acerola

Historia witaminy C sięga 1747 r., kiedy to szkocki lekarz J. Lind zauważył, że jeden ze składników owoców cytrusowych zapobiega szkorbutowi. W latach 20. XX w. Szent-György uzyskał związek o właściwościach oksydoredukcyjnych, jednak jeszcze nie wiedział dokładnie co to takiego. Następnie, na początku lat 30. Wang i King wyodrębnili witaminę C z cytryny, a rok później Haworth i Hirst ogłosili jak wygląda jej …

czytaj dalej

Kwas foliowy – czy tylko dla kobiet w ciąży?

jarmuż jako źródło kwasu foliowego

Kiedy kobieta planuje ciążę, ginekolog zwykle zaleca profilaktycznie przyjmować kwas foliowy, który jest jedną z witamin z grupy B. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Dawka 0,4-1,0 mg kwasu foliowego dziennie zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wad serca i rozszczepów podniebienia. Poza tym, pełni on istotną rolę w zapobieganiu anemii, na którą narażone są kobiety …

czytaj dalej

Witamina B6 – pirydoksyna

sardynki jako źródło wit B6

Witamina B6 została zidentyfikowana w 1930 r. przez Chicka i Coppinga. Badacze nazwali ją czynnikiem I. Kilka lat później na jej ślad natknął się węgierski biochemik Gyorgy, który to w późniejszym okresie badając szczury udowodnił, że niedobory tej witaminy powodują ostre zapalenie skóry. Witamina B6 występuje w trzech odmianach – jako pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina, które różnią się między sobą podstawnikami …

czytaj dalej

Witamina D – kalcyferole

witamina D śledź w bułce

Pod wspólną nazwą witamina D klasyfikowane są różne czynne biologicznie substancje z grupy kalcyferoli. W szczególności mówi się o witaminie D2 pochodzenia roślinnego (ergokalcyferolu) oraz witaminie D3 pochodzenia zwierzęcego (cholecalcyferolu, pochodnej cholesterolu). Witamina D syntetyzowana jest w skórze (!) pod wpływem promieni nadfioletowych (tj. światła słonecznego). Z uwagi na tę specyficzną cechę, witaminę D coraz częściej traktuje się jak hormon, …

czytaj dalej

Witamina A – retinol

witamina A warzywa

W produktach żywnościowych witamina A występuje w dwóch postaciach. W produktach pochodzenia zwierzęcego zawarta jest jako retinol, zaś w produktach roślinnych w postaci prowitamin A, które w ściance jelit przekształcają się w witaminę A. Najbardziej znaną prowitaminą A jest beta-karoten. Należy pamiętać o tym, że wchłanianie prowitamin w ściankach jelit jest procesem mało efektywnym – potrzeba 6 części beta-karotenu (lub 12 części …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl