sobota , 23 Wrzesień 2017
Home / Składniki odżywcze / Mikroelementy

Mikroelementy

Mikroelementy – fluor

fluor - czarna herbata jako jego dobre źródło

Fluor (F) jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie pierwiastków. Ten mikroelement wyizolowany i opisany został pod koniec XIX wieku przez francuskiego chemika Henri Moissan, który za swoje dokonania w zakresie chemii został laureatem Nagrody Nobla. Fluor ma dwojaki wpływ na zdrowie człowieka – z jednej strony znany jest ze swojego dobroczynnego działania na zęby, z drugiej jednak wykazuje działanie toksyczne oraz doprowadza …

czytaj dalej

Mikroelementy – molibden

molibden znajduje się w ciemnozielonych warzywach - jarmuż jako przykład takiego warzywa

Molibden (Mo) to pierwiastek chemiczny, który w organizmie ludzkim występuje w śladowych ilościach. Jego największe stężenie znajduje się w wątrobie, nerkach oraz w kościach i zębach. Mimo że jest jednym z podstawowych mikroelementów odpowiedzialnych za prawidłowy wzrost i rozwój, jego rola w ludzkim organizmie nie została jeszcze do końca poznana. Wiadomo jednak, że bierze udział w wielu procesach w ludzkim organizmie, a najświeższe badania na myszach wskazują na jego zdolność do zwiększania …

czytaj dalej

Mikroelementy – mangan

mangan - płatki owsiane jako dobre jego źródło

Mangan jest pierwiastkiem śladowym, który wchodzi w skład wielu tkanek organizmu oraz bierze udział w różnych procesach w nim zachodzących. Jest jednym z wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów, które powinny wchodzić w skład codziennej diety. Wpływ manganu na funkcjonowanie organizmu Mangan w największych ilościach można znaleźć w wątrobie, mózgu, nerkach i trzustce, co wiąże się z funkcjami jakie pełni w organizmie. Odpowiada za poprawne funkcjonowanie …

czytaj dalej

Miedź

miedź - produkty zbożowe jako jej źródła pokarmowe

Miedź – jeden z mikroelementów, którego znaczenie w organizmie człowieka, wbrew pozorom, wcale nie jest w skali mikro. Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, nerwowego oraz kostnego stanowi przede wszystkim składnik wielu kluczowych enzymów. Odblokowuje rezerwy żelaza, dzięki czemu zwiększa syntezę hemoglobiny. Zapewnia to odpowiedni transport tlenu do wszystkich tkanek organizmu. Umożliwia także zmianę stopnia utlenienia żelaza z żelaza dwuwartościowego …

czytaj dalej

Jod

ryby jako źródło jodu

Jod (I) jest jednym z najważniejszych mikroelementów niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Należy do głównych składników diety odpowiadających za prawidłowe sprawowanie funkcji tarczycy.  Mimo że dobowa dawka jodu, której potrzebuje dorosły nie jest duża (150 µg), to i tak niedobory jodu są powszechne. Ministerstwo Zdrowia prowadzi nawet z tego tytułu „Program eliminacji niedoboru jodu w Polsce na lata 2012-2016”, w ramach którego przeznacza środki na poprawę …

czytaj dalej

Strażnicy odporności – selen

nerki podroby jako źródło selenu

Układ immunologiczny pełni ważną funkcję w ochronie organizmu przed chorobami. Wśród wielu zasad dbania o własne zdrowie istotne znaczenie ma stosowanie urozmaiconej, bogatej w składniki odżywcze diety. Tylko dobrze odżywiony organizm ma możliwość skutecznej walki z zagrożeniami. Jednym ze składników mineralnych korzystnie wpływających na układ odpornościowy jest selen. Selen – funkcje w organizmie Pierwiastek ten posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne …

czytaj dalej

Cynk na odporność

cynk - mięso i chleb jako źródła cynku

Częste i nawracające infekcje oraz przeziębienia to podstawowy objaw osłabionego układu odpornościowego. Najskuteczniejsza obrona  przed wszelkiego rodzaju patogenami to sprawnie działający układ odpornościowy. Stosowanie urozmaiconej, bogatej w składniki odżywcze diety to główny czynnik pomagający wzmocnić naturalną odporność organizmu. Jednym z mikroelementów  pomocnych w dbaniu o właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego jest cynk. Funkcje w organizmie Pierwiastek ten uczestniczący w dojrzewaniu komórek odpornościowych, chroni …

czytaj dalej

Składniki odżywcze – mikroelementy

zdrowe obiad jako źródło mikroelementów

Składniki mineralne mają istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Stanowią materiał budulcowy, są odpowiedzialne za regulację czynności ustroju, a przede wszystkim za chemiczną i fizyczną integralność komórek oraz tkanek. Dzięki zachowaniu potencjałów bioelektrycznych wpływają również na aktywność witamin i enzymów. Składniki mineralne, w tym również mikroelementy znajdują się w grupie związków niezbędnych. Organizm człowieka nie jest w stanie ich syntetyzować, w związku …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl