Makroelementy

„Makroelementy” to kategoria, w której znajdą się informacje o minerałach, których jest w organizmie więcej niż 0,01%, a których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Napiszemy o budowie makroelementów jako o składniku odżywczym, ich funkcjach, reakcjach chemicznych, w jakich uczestniczą, procesach zachodzących w organizmie, w których biorą udział. Oczywiście nie pominiemy zagadnienia dobrych źródeł pokarmowych makroelementów.

chlor - sól jako źródło chloru w diecie
Makroelementy – chlor

Chlor (Cl) to jeden z pierwiastków, których potrzebujemy w codziennej diecie. Jest on niezbędny do utrzymania homeostazy organizmu i na szczęście dość…

sód - głównym źródłem pokarmowym jest sól
Makroelementy – sód

Sód to jeden z głównych kationów*, występujących w organizmie ludzkim. Aż blisko 60% całej puli tego makroskładnika znajduje…

wapń - njlepszym jego źródłem są sery żółte
Markoelementy – wapń

Wapń (Ca) to pierwiastek chemiczny występujący w postaci soli lub jonów Ca2+. Często powiązany jest z białkami, np. z kolagenem.…

żelazo - rośliny strączkowe jako jego dobre źródło pokarmowe
Mikroelementy – żelazo

Żelazo (Fe) to jeden z najważniejszych składników mineralnych, który należy dostarczać organizmowi w codziennej diecie. W organizmie człowieka jest około 4…

fosfor - sery jako jego źródło
Makroelementy – Fosfor

Fosfor (P) to jeden z makroelementów, które należy dostarczać w codziennej diecie. Kojarzy się przede wszystkim z mocnymi zębami…

magnez - zielone warzywa jako jego źródła
Makroelementy – magnez

Magnez (MG) uznawany za króla homeostazy to niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu makroskładnik. Wobec często występującego niedoboru…

warzywa jako żródło witamin i makroelementy
Składniki odżywcze – makroelementy

Składniki mineralne to pierwiastki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Organizm ludzki nie jest w stanie ich syntetyzować, dlatego…