czwartek , 23 Listopad 2017

Białka

Gluten – dlaczego szkodzi

pszenica

Gluten to powszechnie używana nazwa identyfikująca białka zbóż o podobnej budowie, przy czym białka występujące w jednych zbożach są bardziej agresywne dla układu trawiennego człowieka, a te występujące w innych zbożach wydają się być mniej szkodliwe. I tak za białko glutenowe wywołujące najwięcej szkody uznawane jest białko pszenicy czyli gliadyna. W innych zbożach występują: w życie – sekalina, w  jęczmieniu …

czytaj dalej

Białka jako budulec organizmu

mięso jako źródło białka

Rola białka w organizmie Białko to cząsteczki o dużej wielkości złożone z połączonych ze sobą aminokwasów. Jest jednym z trzech niezbędnych do funkcjonowania makroskładników. Białko ustrojowe ze względu na pełnioną w organizmie funkcję można podzielić na: : białka strukturalne (kolagen – warunkuje odporność ścięgien na rozciąganie, elastyna – występująca m.in. w ścianach naczyń krwionośnych, keratyny – tworzą paznokcie oraz włosy, glikoproteiny – znajdują się …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl