czwartek , 23 Listopad 2017
Home / Składniki odżywcze

Składniki odżywcze

Makroelementy – sód

sód - głównym źródłem pokarmowym jest sól

Sód to jeden z głównych kationów*, występujących w organizmie ludzkim. Aż blisko 60% całej puli tego makroskładnika znajduje się poza komórką, m.in. w osoczu krwi. Około 30% znajduje się wewnątrz komórek, a reszta stanowi zapas w tkance kostnej. Prawidłowo funkcjonujące nerki bez problemu pozbywają się nadmiaru pierwiastka z moczem. Hormonem, który jest odpowiedzialny za zwrotną resorpcję sodu w kanalikach nerkowych jest aldosteron. …

czytaj dalej

Witamina E – niezbędny składnik zdrowia

witamina E i jej źródło - oleje

Witamina E szerszemu gronu odbiorców znana jest przede wszystkim jako panaceum na słabe włosy i paznokcie. Jednak jej rola w organizmie jest dużo poważniejsza. Witamine E – działanie i funkcje w organizmie Witamina E to rozpuszczalna w tłuszczach grupa związków chemicznych, z których najbardziej aktywnym jest alfa tokoferol. Jej głównym zadaniem jest ochrona komórek ciała przed działaniem stresu oksydacyjnego …

czytaj dalej

β-glukan – dobry cukier

owies jako źródło beta-glukanów

β-glukan (beta-glukan) jest polisacharydem należącym do frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego. Ponieważ posiada potwierdzony pozytywny wpływ na zdrowie człowieka zaliczany jest do składników żywności funkcjonalnej. Wśród podstawowych źródeł beta-glukanów wymienia się przede wszystkim zboża, głównie owies oraz jęczmień, a także grzyby, drożdże, bakterie i algi. Koncentracja β-glukanów jest różna w zależności od źródła. Najwięcej tych związków w stosunku do suchej masy znajduje …

czytaj dalej

Kwasy omega 6 – czy zawsze zdrowe?

różnorodność olejów - właściwy stosunek kwasy omega 6 do omega 3

Wiele mówi się o pozytywnym wpływie kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 na zdrowie człowieka. Tłuszcze te stały się znane dzięki zwiększającej się popularności diety śródziemnomorskiej i miały stanowić ochronę przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi. Obecnie jednak pojawia się coraz więcej dowodów wskazujących, że kwasy tłuszczowe omega 6 mogą również oddziaływać negatywnie. Doskonałym źródłem kwasów omega 6 są …

czytaj dalej

Mikroelementy – fluor

fluor - czarna herbata jako jego dobre źródło

Fluor (F) jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych w przyrodzie pierwiastków. Ten mikroelement wyizolowany i opisany został pod koniec XIX wieku przez francuskiego chemika Henri Moissan, który za swoje dokonania w zakresie chemii został laureatem Nagrody Nobla. Fluor ma dwojaki wpływ na zdrowie człowieka – z jednej strony znany jest ze swojego dobroczynnego działania na zęby, z drugiej jednak wykazuje działanie toksyczne oraz doprowadza …

czytaj dalej

Markoelementy – wapń

wapń - njlepszym jego źródłem są sery żółte

Wapń (Ca) to pierwiastek chemiczny występujący w postaci soli lub jonów Ca2+. Często powiązany jest z białkami, np. z kolagenem. W ludzkim organizmie głównie gromadzi się w kościach i zębach, w których pełni rolę budulcową i wzmacniającą. Zgodnie ze wschodnioazjatyckimi  tradycjami, wapń ma właściwości chłodzące, rozluźniające i nawilżające. Potrafi również przywrócić spokój. Cechom tym zawdzięcza  swoją obecność w wielu lekarstwach stosowanych na bezsenność, niepokój, …

czytaj dalej

Mikroelementy – molibden

molibden znajduje się w ciemnozielonych warzywach - jarmuż jako przykład takiego warzywa

Molibden (Mo) to pierwiastek chemiczny, który w organizmie ludzkim występuje w śladowych ilościach. Jego największe stężenie znajduje się w wątrobie, nerkach oraz w kościach i zębach. Mimo że jest jednym z podstawowych mikroelementów odpowiedzialnych za prawidłowy wzrost i rozwój, jego rola w ludzkim organizmie nie została jeszcze do końca poznana. Wiadomo jednak, że bierze udział w wielu procesach w ludzkim organizmie, a najświeższe badania na myszach wskazują na jego zdolność do zwiększania …

czytaj dalej

Mikroelementy – mangan

mangan - płatki owsiane jako dobre jego źródło

Mangan jest pierwiastkiem śladowym, który wchodzi w skład wielu tkanek organizmu oraz bierze udział w różnych procesach w nim zachodzących. Jest jednym z wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów, które powinny wchodzić w skład codziennej diety. Wpływ manganu na funkcjonowanie organizmu Mangan w największych ilościach można znaleźć w wątrobie, mózgu, nerkach i trzustce, co wiąże się z funkcjami jakie pełni w organizmie. Odpowiada za poprawne funkcjonowanie …

czytaj dalej

Mikroelementy – żelazo

żelazo - rośliny strączkowe jako jego dobre źródło pokarmowe

  Żelazo to jeden z najważniejszych składników mineralnych, który należy dostarczać organizmowi w codziennej diecie. W organizmie człowieka jest około 4 gramów tego składnika, z czego większość związana jest we krwi. Dla prawidłowego funkconowania jest to zdecydowanie za mało, dlatego trzeba włączyć do jadłospisu produkty zawierające żelazo. Żelazo – funkcje w organizmie Żelazo pełni w organizmie człolwieka wiele różnorodnych funckji. Jest głównym …

czytaj dalej

Witamina K – krzepiący składnik diety

witamina K - sałata jako jedno z głównych źródeł tej witaminy

Witamina K to rozpuszczalna w tłuszczach witamina, której odpowiedni poziom w organizmie  jest konieczny dla zachowania zdrowia. W przyrodzie wyróżnia się jej dwie formy: K1 – filochinon –  występujący w roślinach K2 – menachinon – syntezowany przez drobnoustroje (u człowieka mikroorganizmy produkujące tą formę witaminy znajdują się w jelicie grubym) Dodatkowo spotkać można witaminę K3 – menadion – syntetyczną …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl