czwartek , 23 Listopad 2017
Home / Produkty znane i nieznane / Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy

Mięta – czy tylko na bolący brzuch?

mięta - roślina

Mięta to nazwa roślin obejmująca wiele gatunków bylin, bardzo popularnych zarówno w Europie jak i Azji oraz Afryce. W Polsce najczęściej występuje mięta zielona, która jest też najchętniej wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Charakterystyczną cechą wszystkich mięt jest zapach o działaniu orzeźwiającym. Właściwości zdrowotne mięty Mięta należy do ziół, które są bardzo bogatym źródłem związków biologicznie czynnych. Obecność witaminy C …

czytaj dalej

Czarny bez na odporność

czarny bez owoce

Czarny bez to roślina mająca zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym jak i w postaci surowca zielarskiego. Jest on jedną z najstarszych roślin leczniczych. Od lat zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu stosuje się w wielu jednostkach chorobowych. Czarny bez kwiaty Kwiaty czarnego bzu są bogatym źródłem flawonoidów i kwasów. Zawierają także olejek eteryczny. Wykorzystywane są jako środek przeciwgorączkowy, napotny, …

czytaj dalej

Imbir – korzeń aromatyczny

Aromatyczne przyprawy - imbir i jego korzeń

Imbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. W stanie dzikim obecnie już nie występuje, jednak uprawiana jest w wielu krajach klimatu tropikalnego, między innymi w Australii, Chinach, Indonezji, Meksyku, Brazylii oraz na Florydzie. Jest powszechnie wykorzystywana w wielu różnych kuchniach świata w postaci świeżych lub wysuszonych, obranych kłączy. Właściwości zdrowotne imbiru Imbir doceniany jest dzięki swoim walorom smakowym …

czytaj dalej

Curry – przyprawa kuchni indyjskiej

curry i inne przyprawy

Najbardziej znana na świecie, pochodząca z Azji mieszanka przypraw to masala, a jej najpowszechniej znana odmiana to curry. Nie ma jednego stałego przepisu na curry. Tyle jest jej odmian, ile osób ją przygotowujących. Jednak podstawowym składnikiem curry jest kurkuma, która nadaje mu charakterystyczny żółtawy kolor. Samo słowo „curry” ma kilka znaczeń i pochodzi rzekomo od tamilskiego (język używany w Tamil Nadu, …

czytaj dalej

Ostropest plamisty – na watrobę, trzustkę i drogi żółciowe

ostropest plamisty

Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, od wieków stosowana, jako lecznicza.  Dzięki zawartości unikalnych bioflawonoidów ma szereg właściwości wpierających pracę i kondycję wątroby i dróg żółciowych oraz trzustki. Działanie to ujawnia się zarówno na poziomie leczniczym jak i prewencyjnym. Ostropest plamisty = sylimaryna Niezwykła substancja znajdująca się w ostropeście to sylimaryna, czyli cała grupa związków zaliczanych …

czytaj dalej

Melisa dla nerwusów

melisa

Melisa lekarska to znana od wielu wieków przyprawa, ziele kosmetyczne, miododajne i lecznicze. Napar z liści melisy to powszechnie wykorzystywany środek uspokajający i nasenny. Wśród związków charakterystycznych występujących w melisie wyróżnia się przede wszystkim olejek eteryczny oraz flawonoidy. Melisa- działanie Olejek aromatyczny pozyskiwany z melisy wykorzystywany jest w aromaterapii i ma działanie rozluźniające oraz uspokajające. Posiada właściwości łagodzące silne zdenerwowanie, lęk, stany …

czytaj dalej

Cynamon – przyprawa nadzwyczajna

cynamon - kora cynamonowca

Wysuszona kora cynamonowca ma swój niepowtarzalny aromat i smak, dlatego cynamon jest chętnie używany nie tylko do deserów, ale również do głównych dań i alkoholi. Jedna łyżeczka, czyli ok. 2,6g cynamonu to 6 kalorii. Zawiera beta-karoten, wapń, potas, ale biorąc pod uwagę ile jest tej przyprawy w codziennej diecie, to są to ilości śladowe. Istnieją dwa rodzaje cynamonu. Bardziej pożądany dla zdrowia i lepszy …

czytaj dalej

Pokrzywa dobra na wszystko

łan pokorzywy

Właściwości zdrowotne pokrzywy od dawna znane są entuzjastom ziołolecznictwa, którzy wykorzystują tą roślinę jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Rosnąca popularność alternatywnych źródeł leczniczych sprawiła, że coraz częściej doceniana jest jej wartość. Wartości odżywcze pokrzywy oraz jej wpływ na organizm Pokrzywa to bogactwo m.in.: składników mineralnych – magnezu, potasu, siarki i krzemu, żelaza. Pierwiastki te wspomagaja pracę układu …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl