piątek , 19 Styczeń 2018
Home / Produkty znane i nieznane / Zboża i ziarna (strona 2)

Zboża i ziarna

Mąka kasztanowa – bezglutenowa i zdrowa

mąka kasztanowa - kasztany

Bardzo popularna we Francji, w Polsce dopiero zdobywa swoich wielbicieli. Ze względu na ciekawe walory smakowe i rosnącą popularność diety bezglutenowej warto zwrócić na nią większą uwagę. Mąka kasztanowa – wartości odżywcze Mąka kasztanowa to bogate źródło węglowodanów. Zaliczana jest do produktów o średnim indeksie glikemicznym (IG=65), w związku z czym może być spożywana od czasu do czasu. Dla porównania zwykła biała mąka …

czytaj dalej

Pestki słonecznika – dlaczego warto je chrupać

słoneczniki

Pestki słonecznika od wielu lat cieszą się dużą popularnością, stanowią zdrową przekąskę, a także wartościowy składnik pieczywa, muesli, batonów czy też różnego rodzaju chrupek. Dodatkowo są dosyć tanie. Można przegryzać je w trakcie oglądania filmu czy też podczas spaceru. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sosów, zup oraz wielu potraw podawanych na ciepło. Pestki słonecznika – wartości odżywcze …

czytaj dalej

Kasze – smaczne i pełne wartości odżywczych

kasze różne rodzaje

Zgodnie z rekomendacjami dietetyków, kasze powinny na stałe wpisać się w jadłospis każdego człowieka. Nie dość, że zawierają cenne dla zdrowia substancje, to jeszcze ilość gatunków zapewnia gwarancję różnorodności na talerzu. Dla wielu osób tradycyjny polski obiad posiada ziemniaki lub produkty mączne – są one w naszym kraju znacznie popularniejsze od kasz. Na szczęście, na nowo odkrywane wartości odżywcze kasz sprawiają, …

czytaj dalej

Orzechy – skarbnica dobrych tłuszczów

orzechy

Jako przekąska lub część dania głównego orzechy od dawna cieszą się niezmienną popularnością. Znane ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm chętnie wybierane są przez mieszkańców wszystkich krajów. Mnogość rodzajów oraz różnica w wartościach odżywczych stawia jednak pytanie – jakie orzechy należy wybierać, aby cieszyć się dobrym zdrowiem? Orzechy – wartość odżywcza i właściwości zdrowotne Orzechy, jako grupa …

czytaj dalej

Sezamki (sezam) – przekąska dla łasuchów

sezam w postaci sezamek - ciastka

Coraz świadomiej komponujemy swoje posiłki. Mamy na uwadze własne zdrowie i smukłą sylwetkę. Sięgamy po naturalne odpowiedniki ulubionych produktów. Jednak, w jaki sposób zastąpić ukochane słodkości i połączyć pyszny smak ze zdrową dietą? Jest na to sposób. Sezam – zdrowotne właściwości Sezam cieszy się ogromną popularnością od zarania dziejów. W czasach starożytnych nazywany był „przyprawą bogów”. Bogaty we właściwości odżywcze, …

czytaj dalej

Siemię lniane vs nasiona chia

siemię lniane vs nasiona chia

Siemię lniane, czyli nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego, wykorzystywane już od czasów starożytnych jest jednym z najpopularniejszych  produktów ziołoleczniczychjakie można spotkać w Polsce. Jednak coraz częściej zastępowane jest przez szeroko reklamowane nasiona chia, które z kolei stosowane były przez mieszkańców Ameryki Południowej już od czasów Azteków – to małe nasionka szałwii hiszpańskiej, rośliny z tej samej rodziny co mięta oraz …

czytaj dalej