sobota , 23 Wrzesień 2017
Home / Produkty znane i nieznane / Zboża i ziarna

Zboża i ziarna

Morele – owoc i pestka

Świeże morele

Morele to smaczne i zdrowe owoce z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji z obszarów Korei, Chin i Kirgistanu, zaś w Japonii spotka się morele dziko rosnące. Można je jeść świeże, jak i suszone morele. Najciekawsze jest jednak to, że wykorzystuje się je w całości, ponieważ i miąższ i pestka moreli ma właściwości prozdrowotne. Morele – właściwości zdrowotne Morele to dobre źródło witamin i składników …

czytaj dalej

Tofu i miso

Tofu - produkt sojowy

Soja, jedna z najpopularniejszych na świecie roślin strączkowych jest przetwarzana na różne sposoby. Daje to możliwość zachowania i wykorzystania jej właściwości w dowolny sposób. Na rynku można znaleźć wiele produktów sojowych, ale dzisiaj skupimy się na tofu i miso. Uprawa soi Soja była uprawiana już 4 tysiące lat temu w Chinach. Obecnie jej największe uprawy znajdują się w Stanach Zjednoczonych. Ceniona na całym …

czytaj dalej

Czym zastąpić jajka w kuchni?

zamienniki jajek - czym zastąpić jajko w kuchni

Jajka to jeden z najbardziej popularnych polskich produktów. Dodawane niemal do wszystkiego, nie tylko od święta,  od dawna gościły na stołach i w książkach kucharskich. Przez to wydawać by się mogło, że gotowanie bez nich jest niemożliwe.  Co jednak zrobić jeśli jajek nie można lub nie chce się spożywać? Czy musi to oznaczać rezygnację z wielu ulubionych dań? Czy istnieją zamienniki jajek? Na szczęście przy odrobinie chęci da się wyeliminować …

czytaj dalej

Migdały – pyszne i zdrowe

migdały na desce

Mimo że migdały spożywamy coraz chętniej, to w dalszym ciągu wiemy o nich niewiele. Często kojarzymy je z orzechami. Jednak wbrew powszechnej opinii należą one do tej samej rodziny co morela, brzoskwinia czy też śliwa. Występują w dwóch odmianach – słodkiej oraz gorzkiej. Natomiast powszechnie wykorzystywana w kuchni i w lecznictwie jest jedynie słodka odmiana. Migdały wartości odżywcze  Spożywanie niewielkich ilości migdałów …

czytaj dalej

Amarantus – zboże bezglutenowe

amarantus - ziarno

Amarantus, nazywany również szarłatem jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego plantacje zlokalizowane są w wielu krajach, przede wszystkim w południowo-wschodniej Azji, Afryce oraz w obu Amerykach. Uprawiany jest także w wielu europejskich państwach, między innymi w Polsce. Wartości odżywcze amarantusa W porównaniu do innych zbóż amarantus charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą. Jego niewątpliwą zaletą jest stosunkowo wysoka zawartość …

czytaj dalej

Ryż – zboże dalekiego wschodu

ryż - ziarenka ugotowane

Ryż – białe podłużne ziarenka są chyba jednym z najlepiej rozpoznawalnych na świecie składników używanych w kuchni. Stanowi 23% wszystkich spożywanych na świecie kalorii i jest podstawowym składnikiem pożywienia dla połowy ludzi na świecie. Był uprawiany na terenie dzisiejszych Indii już kilka tysięcy lat p.n.e. Do dziś największe uprawy ryżu znajdują się w Indiach i Chinach. To właśnie w Azji ma on …

czytaj dalej

Teff – mąka z Afryki

teff - jak rośnie

Teff, czyli miłka abisyńska czy też trawa abisyńska jest cenionym bezglutenowym pseudo-zbożem pełnym składników odżywczych. Miłka abisyńska pochodzi z Afryki Północno-Wschodniej i uprawiana jest głównie na terytorium Etiopii. Znana jest od ponad 4,5 tys. lat. W zależności od odmiany teff  jest gotowy do zbioru po 45-160 dniach wegetacji. Jest mało wymagającą w uprawie rośliną, dlatego obecnie można go spotkać w wielu …

czytaj dalej

Karob – czy lepszy od kakao?

karob strąki

Karob to sproszkowane strąki chleba świętojańskiego, czyli drzewa rosnącgo w basenie Morza Śródziemnego i Azji (zwanego także szarańczynem). Dawniej owoce tego drzewa nie były traktowane jako wartościowe produkty żywnościowe, pełniły głównie rolę pastewną co na szczęście zaczęło się zmieniać. Wyglądem strąki przypominają  popularny w kuchni polskiej bób, jednak diametralnie różnią się od innych strączkowych składem oraz smakiem. Po sproszkowaniu …

czytaj dalej

Quinoa (komosa ryżowa) superfood czy moda?

komosa ryżowa (quinoa) - ziarna

Komosa ryżowa (quinoa) to popularna w Ameryce Południowej roślina, która z powodzeniem od 7000 lat zastępowała inne zboża, np. kukurydzę. Po ekspansji hiszpańskiej na kraje zamieszkałe przez Inków zastąpiona została przez europejską pszenicę oraz jęczmień. Jednak niebywałe wartości odżywcze komosy sprawiły, że obecnie coraz częściej gości ona na stołach obywateli nie tylko Boliwii czy Peru. Co ciekawe jest ona blisko spokrewniona z polską lebiodą, czyli komosą …

czytaj dalej

Mleczko kokosowe

mleczko kokosowe powstaje z miąższu orzecha

Mleczko kokosowe jest popularne od wieków w krajach azjatyckich, a obecnie coraz częściej gości na stołach europejczyków. Produkt ten to nic innego jak miąższ orzecha kokosowego, najczęściej wymieszany z odrobiną wody kokosowej – pomaga to uzyskać „mleczną” konsystencję. Charakteryzuje się on niesamowitym kokosowym smakiem i aromatem, który chętnie wykorzystywany jest w różnego typu potrawach. Jednak nie tylko walory sensoryczne zadecydowały o jego …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl