wtorek , 23 Kwiecień 2019

Warzywa

4 powody, dla których warto pić świeże soki owocowo-warzywne

  Brak czasu na przemyślane zakupy i niewiedza, które składniki powinny być na stałe wpisane do naszego jadłospisu są częstymi wymówkami przy okazji rozmów o zdrowym stylu życia. Intensywne tempo na co dzień nie wyklucza jednak zbilansowanej diety, bogatej w witaminy i składniki odżywcze. Codzienna spożywanie świeżych soków cymes jest zdrowym nawykiem, który zapewni naturalny zastrzyku energii każdego dnia. Odporność …

czytaj dalej

Warzywa strączkowe – czy są szkodliwe?

Warzywa strączkowe traktowane są ze względu na zawartość białka jako idealny zamiennik mięsa.  Zawierają również sporą dawkę błonnika i minerałów, dzięki czemu powinny stanowić element diety każdego człowieka. Jak się jednak okazuje, rośliny strączkowe nie są pozbawione substancji szkodliwych, co poddaje w wątpliwość ich prozdrowotne właściwości. Do warzyw strączkowych zalicza się: fasolę, soczewicę, ciecierzycę, bób, soję, …

czytaj dalej

Rukola – warzywo wszechstronne

rukola

Rokietta siewna popularnie nazywana rukolą to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Jednak z powodzeniem może być uprawiana także w Polsce. W sklepach można ją dostać pakowaną w plastikowe pudełka lub kupić w pęczkach. Rukolę można również wyhodować samemu. Wystarczy kupić jej nasiona i posiać w doniczce. Roślina ma niewielkie wymagania i bardzo dobrze rośnie w naszych warunkach klimatycznych. Rukola jest lekkostrawna …

czytaj dalej

Buraki – cud polskiej ziemi

buraki

Spośród wielu odmian buraka najpopularniejsze są bulwiaste, czyli ćwikłowe, pastewne i cukrowe. Buraki cukrowe wykorzystywane są do produkcji cukru, pastewne jako pasza dla zwierząt, a ćwikłowe są powszechnie występującym w Polsce warzywem jadanym przez ludzi. Buraki mają charakterystyczny kolor i słodki smak. Można je jeść oddzielnie – ugotowane lub upieczone, ale również stanowią element wielu dań, takich …

czytaj dalej

Okra – egzotyka na talerzu

okra

Okra lub ketmia, piżman jadalny, za granicą quiabo, quimbombó, gombo, bhindi, bamia, lady’s fingers. To wszystko określenia jednego tropikalnego warzywa, które powoli zyskuje na popularności i w naszym kraju. Pochodzenie okry Ketmia jadalna pochodzi z Afryki i tam można spotkać ją jako roślinę uprawną oraz dziko rosnącą. Uprawiana jest w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego w krajach Afryki, Azji i Australii. Piżman …

czytaj dalej

Maniok (tapioka) – bezglutenowa alternatywa dla mąki

maniok bulwy

Maniok, chociaż niezbyt popularny w krajach europejskich, to na świecie plasuje się jako trzeci najpopularniejszy składnik codziennej diety. Jednocześnie jest najczęściej spożywanym źródłem węglowodanów w skali światowej. Pochodzi z Ameryki Południowej i poza nią uprawiany jest w krajach Afryki i Azji. Idealne warunki do jego uprawy wystepują w strefie tropikalnej. Uprawa manioku jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego hodowany jest na terenach, …

czytaj dalej

Por – długi przyjaciel cebuli

por

Por (Allium porrum L.), wspólnie z cebulą i czosnkiem należy do warzyw cebulowych. Jest to gatunek rośliny dwuletniej. W pierwszym roku uprawy wytworzona zostaje cebula i liście. W drugim natomiast, roślina tworzy długi pęd kwiatostanowy, który sięga nawet dwóch metrów. Pochodzi z Azji, jednak według niektórych doniesień był już uprawiany w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Jego część jadalną stanowią zgrubiałe …

czytaj dalej

Sałaty – różnorodność smaków i kolorów

sałata

Sałaty, dzięki szerokiemu zastosowaniu, znane są świetnie wszystkim mieszkańcom globu. W tych niepozornych liściach znajdują się bowiem niezliczone wartości odżywcze, które pomagają prowadzić zbilansowaną dietę. Właściwości sałaty Witamina C, błonnik oraz liczne składniki mineralne powodują, że sałaty chętnie spożywane są przez osoby odchudzające się – stanowią najlepszą bazę do sałatek oraz „wypełniają” żołądek, zmniejszając uczucie głodu. …

czytaj dalej

Marchew – królowa warzyw

marchew

Marchew to jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. W naszym kraju najpopularniejsza jest marchew pomarańczowa, jednak warzywo to posiada wiele odmian różniących się między innymi barwą. Poza znaną nam marchwią pomarańczową występuje także odmiana biała, żółta, a nawet purpurowa. Marchew to bogate źródło polifenoli i karotenoidów, którym warzywo zawdzięcza swoją pomarańczową barwę. Marchew zawiera także błonnik oraz cukry proste …

czytaj dalej

Maca – na nowo odkryty skarb Inków

Maca (Lepidium meyenii) to warzywo korzeniowe pochodzące z Andów Peruwiańskich. Można ją spotkać w wysokich partiach gór, powyżej 3500-4000 m n.p.m., gdzie średnia temperatura wynosi ok. 4 stopni Celsjusza. Warunki, w których rośnie są trudne i bardzo zmienne. Roślina musi zmagać się ze słonecznymi, upalnymi i dusznymi  dniami oraz z mroźnymi i wietrznymi nocami. Warzywo występuje w wielu odmianach kolorystycznych ( białej, …

czytaj dalej