czwartek , 23 Listopad 2017

Warzywa

Rukola – warzywo wszechstronne

rukola

Rokietta siewna popularnie nazywana rukolą to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Jednak z powodzeniem może być uprawiana także w Polsce. W sklepach można ją dostać pakowaną w plastikowe pudełka lub kupić w pęczkach. Rukolę można również wyhodować samemu. Wystarczy kupić jej nasiona i posiać w doniczce. Roślina ma niewielkie wymagania i bardzo dobrze rośnie w naszych warunkach klimatycznych. Rukola jest lekkostrawna …

czytaj dalej

Buraki – cud polskiej ziemi

buraki

Spośród wielu odmian buraka najpopularniejsze są bulwiaste, czyli ćwikłowe, pastewne i cukrowe. Buraki cukrowe wykorzystywane są do produkcji cukru, pastewne jako pasza dla zwierząt, a ćwikłowe są powszechnie występującym w Polsce warzywem jadanym przez ludzi. Buraki mają charakterystyczny kolor i słodki smak. Można je jeść oddzielnie – ugotowane lub upieczone, ale również stanowią element wielu dań, takich …

czytaj dalej

Okra – egzotyka na talerzu

okra

Okra lub ketmia, piżman jadalny, za granicą quiabo, quimbombó, gombo, bhindi, bamia, lady’s fingers. To wszystko określenia jednego tropikalnego warzywa, które powoli zyskuje na popularności i w naszym kraju. Pochodzenie okry Ketmia jadalna pochodzi z Afryki i tam można spotkać ją jako roślinę uprawną oraz dziko rosnącą. Uprawiana jest w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego w krajach Afryki, Azji i Australii. Piżman …

czytaj dalej

Maniok (tapioka) – bezglutenowa alternatywa dla mąki

maniok bulwy

Maniok, chociaż niezbyt popularny w krajach europejskich, to na świecie plasuje się jako trzeci najpopularniejszy składnik codziennej diety. Jednocześnie jest najczęściej spożywanym źródłem węglowodanów w skali światowej. Pochodzi z Ameryki Południowej i poza nią uprawiany jest w krajach Afryki i Azji. Idealne warunki do jego uprawy wystepują w strefie tropikalnej. Uprawa manioku jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego hodowany jest …

czytaj dalej

Por – długi przyjaciel cebuli

por

Por (Allium porrum L.), wspólnie z cebulą i czosnkiem należy do warzyw cebulowych. Jest to gatunek rośliny dwuletniej. W pierwszym roku uprawy wytworzona zostaje cebula i liście. W drugim natomiast, roślina tworzy długi pęd kwiatostanowy, który sięga nawet dwóch metrów. Pochodzi z Azji, jednak według niektórych doniesień był już uprawiany w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Jego część jadalną stanowią zgrubiałe …

czytaj dalej

Sałaty – różnorodność smaków i kolorów

sałata

Sałaty, dzięki szerokiemu zastosowaniu, znane są świetnie wszystkim mieszkańcom globu. W tych niepozornych liściach znajdują się bowiem niezliczone wartości odżywcze, które pomagają prowadzić zbilansowaną dietę. Właściwości sałaty Witamina C, błonnik oraz liczne składniki mineralne powodują, że sałaty chętnie spożywane są przez osoby odchudzające się – stanowią najlepszą bazę do sałatek oraz „wypełniają” żołądek, zmniejszając uczucie głodu. …

czytaj dalej

Marchew – królowa warzyw

marchew

Marchew to jedno z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. W naszym kraju najpopularniejsza jest marchew pomarańczowa, jednak warzywo to posiada wiele odmian różniących się między innymi barwą. Poza znaną nam marchwią pomarańczową występuje także odmiana biała, żółta, a nawet purpurowa. Marchew to bogate źródło polifenoli i karotenoidów, którym warzywo zawdzięcza swoją pomarańczową barwę. Marchew zawiera także błonnik oraz cukry proste …

czytaj dalej

Maca – na nowo odkryty skarb Inków

Maca (Lepidium meyenii) to warzywo korzeniowe pochodzące z Andów Peruwiańskich. Można ją spotkać w wysokich partiach gór, powyżej 3500-4000 m n.p.m., gdzie średnia temperatura wynosi ok. 4 stopni Celsjusza. Warunki, w których rośnie są trudne i bardzo zmienne. Roślina musi zmagać się ze słonecznymi, upalnymi i dusznymi  dniami oraz z mroźnymi i wietrznymi nocami. Warzywo występuje w wielu odmianach kolorystycznych ( …

czytaj dalej

Dynia – czyli niedoceniona bania

dynia hokkaido

Już na samym początku spotkania z dynią pojawiają się wątpliwości – czy to owoc czy warzywo? Hmmm….. Choć brzmi to niewiarygodnie, dynia należy do roślin jagodowych, a więc powinna być traktowana jak owoc. Tym niemniej, z uwagi na fakt, że nie jada się jej na surowo, traktowana jest zazwyczaj jak warzywo. I tu już słyszę głosy oburzenia – ależ jada się ją na surowo! …

czytaj dalej

Bataty – czyli słodkie ziemniaki

bataty - słodkie ziemniaki

Batat (tak naprawdę – wilec ziemniaczany) to roślina należąca do rodziny powojowatych. Znany jest także pod nazwą patat, kumara, słodki ziemniak. Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, jednak głównymi producentami dziś są Chiny, Nigeria i Uganda. Częścią jadalną są podziemne bulwy osiągające wagę do 3 kg. Hodowla w polskich warunkach klimatycznych też jest możliwa, jednak pamiętać należy o tym, …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl