czwartek , 23 Listopad 2017

Słodycze

Miód i produkty pszczele

plaster miodu

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z zebranego nektaru kwiatowego lub też ze spadzi. Do najbardziej popularnych rodzajów miodów należą miody rzepakowe, akacjowe, gryczane, lipowe, wrzosowe, wielokwiatowe, a także spadziowe – ze spadzi liściastej oraz iglastej. Miody charakteryzują się bardzo bogatym składem chemicznym oraz cennymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Mogą być wykorzystywane w terapii i profilaktyce wielu chorób. Nie wykazują działania leczniczego, …

czytaj dalej

Suszone owoce jako przekąska

suszone owoce - morele

Suszone owoce mogą być traktowane jako oddzielna przekąska, składnik musli, dodatek do ciast, jogurtów a nawet dań mięsnych. Rodzynki, morele, śliwki, żurawina i wiele innych owoców, stanowią zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Są też dobrym uzupełnieniem diety, gdy minie już sezon letni i dostępność owoców jest mniejsza. Mają w sobie wiele różnych minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Dodają także …

czytaj dalej

Karob – czy lepszy od kakao?

karob strąki

Karob to sproszkowane strąki chleba świętojańskiego, czyli drzewa rosnącgo w basenie Morza Śródziemnego i Azji (zwanego także szarańczynem). Dawniej owoce tego drzewa nie były traktowane jako wartościowe produkty żywnościowe, pełniły głównie rolę pastewną co na szczęście zaczęło się zmieniać. Wyglądem strąki przypominają  popularny w kuchni polskiej bób, jednak diametralnie różnią się od innych strączkowych składem oraz smakiem. Po sproszkowaniu …

czytaj dalej

Cukier nasz słodki wróg

cukier trzcinowy

Lubimy słodki smak, lecz nie od dziś wiadomo, że cukier nie jest najzdrowszym produktem i składnikiem żywności. W związku z tym popularność zyskują różnego rodzaju zamienniki, które będą bezpieczne do stosowania. Można wśród nich wymienić klasyczne znane każdemu jak chociażby miód, różnego rodzaju syropy czy egzotycznie brzmiące jak ksylitol czy stewia. Dlaczego cukier szkodzi? Po co stosować zamienniki cukru? Cukier, czyli …

czytaj dalej

Orzechy – skarbnica dobrych tłuszczów

orzechy

Jako przekąska lub część dania głównego orzechy od dawna cieszą się niezmienną popularnością. Znane ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm chętnie wybierane są przez mieszkańców wszystkich krajów. Mnogość rodzajów oraz różnica w wartościach odżywczych stawia jednak pytanie – jakie orzechy należy wybierać, aby cieszyć się dobrym zdrowiem? Orzechy – wartość odżywcza i właściwości zdrowotne Orzechy, jako grupa …

czytaj dalej

Syrop glukozowo-fruktozowy – dlaczego szkodzi?

syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo–fruktozowy jest szeroko stosowanym w przemyśle spożywczym środkiem słodzącym. Dlaczego producenci zastępują nim cukier – bo po prostu jest tańszy i łatwiejszy w stosowaniu. Niestety jest też bardziej szkodliwy dla naszego zdrowia niż cukier. Syrop glukozowo-fruktozowy jest wszędzie Syrop ten produkowany jest ze skrobi kukurydzianej za sprawą różnych procesów po to, aby otrzymać substancję złożoną z 2 …

czytaj dalej

Sezamki (sezam) – przekąska dla łasuchów

sezam w postaci sezamek - ciastka

Coraz świadomiej komponujemy swoje posiłki. Mamy na uwadze własne zdrowie i smukłą sylwetkę. Sięgamy po naturalne odpowiedniki ulubionych produktów. Jednak, w jaki sposób zastąpić ukochane słodkości i połączyć pyszny smak ze zdrową dietą? Jest na to sposób. Sezam – zdrowotne właściwości Sezam cieszy się ogromną popularnością od zarania dziejów. W czasach starożytnych nazywany był „przyprawą bogów”. Bogaty we właściwości odżywcze, …

czytaj dalej

Czekolada – mon amour

połamana tabliczka czekolady

Dziś jest Dzień Czekolady! Więc proponuję przyjrzeć się temu pysznemu deserowi. Na początek trochę wspomnień Czekolada została sprowadzona do Europy przez Hiszpanów, którzy podbijali kraje Majów i Azteków. Podejrzewa się, że to głównie zakonnicy (Jezuici i Kapucyni), żeglujący przez Atlantyk upowszechnili ten czarodziejski napój, a także przyczynili się do rozwoju plantacji kakaowca w koloniach hiszpańskich np. w Brazylii. Aztekowie i Majowie pili gorzka czekoladę przyprawioną …

czytaj dalej

Stewia – coś zdrowego dla łasuchów

roślina stevia

Stewia to roślina z rodziny astrowatych występująca naturalnie w Ameryce Południowej i Środkowej, w której występują słodkie stewiozydy czyli glikozydy stewiolowe. Rośliny te występują jako rośliny jednoroczne, byliny i krzewy – w zależności od gatunku. Początkowo stosowaniu stewii w przemyśle spożywczym towarzyszyły wątpliwości dotyczące rakotwórczości glikozydów, jednak w 2010 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że stosowania stewii jest bezpieczne. Stewia …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl