poniedziałek , 25 Wrzesień 2017

Ryby

Śledź – król polskiego stołu

śledź obrazek

Śledzie często goszczą na polskich stołach. Te zdrowe ryby, mają wiele zdrowotnych wartości do zaoferowania. Śledź jest tłustą rybą, jednak wbrew powszechnej opinii, wcale nie zawiera, aż tyle kalorii. Ich ilość uzależniona jest od sposobu jego przyrządzenia. Najmniej kalorii zawiera świeża ryba – tylko 160 w 100 gramach produktu. Warto też śledzia marynować, wówczas jego kaloryczność …

czytaj dalej

Ryby – zestawienie wartości odżywczych

ryby pstrągi

Za portalem http://dietetycy.org.pl/sledz/ podajemy wartość odżywczą wybranych gatunków ryb. Pamiętać należy, że sposób przyrządzenia ryby ma istotny wpływ na wartości parametrów podanych poniżej, stąd mogą wynikać rozbieżności pomiędzy poniższymi danymi, a informacjami z innych źródeł. Ryby – zestawienie Najwięcej białka dostarcza pstrąg, a najmniej mintaj. Najbardziej tłustą ryba okazuje się być markela, a najmniej tłustą także mintaj. …

czytaj dalej

Dorsz – źródło jodu dla chorej tarczycy

dorsz pływający

Dorsz jest często spotykany na polskich stołach. I słusznie. Ta morska ryba jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Bogata w wiele wartości odżywczych z powodzeniem może zastąpić w jadłospisie zarówno czerwone mięso jak i drób. Dorsz – wartości odżywcze Dorsz charakteryzuje się delikatnym białym mięsem i dużą zawartością dobrze przyswajalnego przez ludzi białka. Ta morska ryba, uzupełni dietę w zdrowe …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl