czwartek , 23 Listopad 2017

Owoce

Morele – owoc i pestka

Świeże morele

Morele to smaczne i zdrowe owoce z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji z obszarów Korei, Chin i Kirgistanu, zaś w Japonii spotka się morele dziko rosnące. Można je jeść świeże, jak i suszone morele. Najciekawsze jest jednak to, że wykorzystuje się je w całości, ponieważ i miąższ i pestka moreli ma właściwości prozdrowotne. Morele – właściwości zdrowotne Morele to dobre źródło witamin i składników …

czytaj dalej

Żurawina – na chory pęcherz

żurawina owoce

Medycyna niekonwencjonalna już od wielu wieków wykorzystuje przeróżne rośliny w celu ochrony zdrowia. Liczne badania potwierdzają, że stosowanie niektórych surowców w codziennej diecie posiada pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Do takich roślin należy między innymi żurawina. Jest ona cennym źródłem wielu ważnych składników. Już od dawna, przede wszystkim w postaci soku stosowana jest w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu …

czytaj dalej

Suszone owoce jako przekąska

suszone owoce - morele

Suszone owoce mogą być traktowane jako oddzielna przekąska, składnik musli, dodatek do ciast, jogurtów a nawet dań mięsnych. Rodzynki, morele, śliwki, żurawina i wiele innych owoców, stanowią zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Są też dobrym uzupełnieniem diety, gdy minie już sezon letni i dostępność owoców jest mniejsza. Mają w sobie wiele różnych minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Dodają także …

czytaj dalej

Cytryna i limonka – kwaśne siostry

cytryna i limonka

Cytryna i limonka (inaczej cedrat lub limeta kwaśna) pochodzą prawdopodobnie z Chin, są kwaśne i orzeźwiające. Cytryna i limonka  to owoce niewielkich drzew, które swoją popularność, wykraczającą daleko poza kontynent azjatycki, zawdzięczają swoim niesamowitym właściwościom. Cytrusy właściwości odżywcze Cytryna i limonka charakteryzują się dużą zawartością związków biologicznie czynnych, czyli mogących w aktywny sposób oddziaływać na organizm. Należą …

czytaj dalej

Truskawki – owoce pachnące słońcem

truskawki

Już są. Nasze krajowe, pachnące słońcem, orzeźwiające, słodkie, z nutą kwaskowości. Truskawki. Pyszności nad pysznościami. Czy warto po nie sięgnąć? Truskawka jest w istocie mieszańcem dwóch gatunków poziomek – poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Skrzyżowania tego dokonał na początku XVIII w. Antoine Nicolas Duchesne – botanik króla Francji Ludwika XIV. Truskawki – wartości odżywcze Owoce te bogate …

czytaj dalej

Awokado – zielona gruszka

Awokado to specyficzny owoc o wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym. Może być spożywane zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Posiada cenne właściwości odżywcze. W swoim składzie zawieraj ważne kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne oraz związku bioaktywne. Awokado to owoc dosyć kaloryczny, zawiera aż 160kcal w 100g. Jednak jego charakterystyczną cechą jest wyjątkowy profil tłuszczowy. W 100 gramach zielonej gruszki znajduje …

czytaj dalej

Jabłka – owoc niedoceniony

jabłka

Jabłka to jedne z najczęściej spożywanych owoców w Polsce. W naszym kraju uprawia się wiele odmian, które różnią się pomiędzy sobą między innymi właściwościami smakowymi oraz wartością odżywczą. Jabłka – wartości odżywcze W składzie jabłek występuje wiele substancji odżywczych, takich jak karotenoidy, związki fenolowe i witaminy – głównie witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E oraz kwas …

czytaj dalej

Banan – smak Afryki

banan

Skarb strefy międzyzwrotnikowej, ulubiony owoc sportowców i dzieci – banan. Czy popularność tego owocu faktycznie pokrywa się z jego właściwościami zdrowotnymi? Zdrowie zamknięte w skórce Banan to przede wszystkim bogactwo potasu. To dzięki temu składnikowi mineralnemu sportowcy tak często po niego sięgają – owoc ten idealnie uzupełnia jego niedobory, występujące przy wysiłku fizycznym (potas uczestniczy w przewodnictwie nerwowym mięśni, …

czytaj dalej

Arbuzy i melony – bracia w grubej skórze

arbuzy

Słodkie, soczyste i orzeźwiające – arbuzy i melony to niewątpliwie królowie lata. Jednak zalety wynikające z ich spożycia daleko wykraczają jedynie poza wrażenia smakowe. Oba te owoce znane były już w czasach starożytnych, a wzmianki o ich istnieniu można znaleźć nawet w Biblii. Rozpowszechnione przede wszystkim w klimacie tropikalnym, wykorzystywane przez mieszkańców krajów afrykańskich, Indii, Chin, Japonii oraz Australii zarówno jako …

czytaj dalej

Mango – smaczne i zdrowe

owoc mango

Mango jest nie tylko smaczne, ale również pełne zdrowych substancji, które działają odżywczo na cały organizm. Ten pochodzący z Indii owoc, wzbogaci dietę o antyoksydanty, witaminy i minerały, które są niezbędne do zachowania witalności i urody. Właściwości zdrowotne Mango zostało starannie przebadane przez naukowców. Okazało się, że oprócz walorów smakowych, posiada także szereg cennych dla zdrowia wartości. Przede wszystkim, bogate …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl