sobota , 23 Wrzesień 2017

Oleje

Kwasy omega 9

ziarna słonecznika jako źródło kwasów omega 9

Kwasy omega 9 to często zapominana rodzina kwasów jednonienasyconych – MUFA (ich wiązanie podwójne znajduje się przy 9 atomie węgla łańcucha cząsteczki), której głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy. Rola w organizmie kwasów omega 9 Jako jedyne nienasycone kwasy mogą być syntetyzowane w organizmie (dzięki enzymowi, który przy odpowiedniej podaży omega 3 i omega 6 jest w  …

czytaj dalej

Olej konopny – wielki powrót

konopie siewne- olej konopny

Do niedawna kopie postrzegane były przede wszystkim poprzez pryzmat ich indyjskiej odmiany, która posiada właściwości narkotyczne. Niestety kontrowersje związane z konopiami indyjskimi negatywnie odbiły się także na ich siewnej odmianie, z której produkowany jest olej. Obecnie olej konopny zaczyna być coraz bardziej doceniany ze względu na wysoką wartość prozdrowotną i szerokie zastosowanie. Jest cennym źródłem składników odżywczych. Olej …

czytaj dalej

Kwasy omega-3 – o co w nich chodzi?

ryby jako źródło omega-3

Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze dieta to jeden z podstawowych czynników sprzyjających rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, przede wszystkim chorób układu krążenia oraz nowotworów. Ma to związek przede wszystkim ze zbyt wysokim spożyciem tłuszczów oraz  niekorzystnym składem diety pod względem żywieniowym. Liczne badania wskazują, że regularne spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 posiada pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Stosowanie zachodniej diety …

czytaj dalej

Olej palmowy – dlaczego szkodzi?

olej, bambus, kamienie

  Olej palmowy tłoczony jest z nasion lub owoców palmy oleistej, która zawiera go około 45-55%. Ma naturalną pomarańczową barwę a w klimacie ciepłym płynną konsystencję. Do celów przemysłu spożywczego jest odbarwiany a w naszym klimacie ma postać bardziej plastyczną. Olej palmowy znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym – głównie, jako składnik frytur do smażenia, tłuszcz piekarniczy w różnego rodzaju ciastkach, batonikach, krakersach …

czytaj dalej

Olej kokosowy – czy warto go używać?

rozłupany orzech kokosowy

  W ostatnim czasie olej kokosowy przeżywa swój renesans – szeroko reklamowany jako idealny tłuszcz do smażenia, polecany nawet do smarowania pieczywa i dodatek do potraw „na zimno”. Jednak czy jego właściwości są faktycznie tak dobroczynne jak próbują  to wmówić media? Pochodzenie oleju kokosowego Drzewo kokosowe prawdopodobnie pochodzi z obszarów Azji i Ameryki Południowej, natomiast ślady roślin podobnych do dzisiejszych palm …

czytaj dalej

Masło klarowane – wielki powrót

masło ghee w słoiku

Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, smalec, masło, olej kokosowy – to najczęściej wymieniane produkty, których obecnie używa się do smażenia. Jednak coraz częściej w grupie tej pojawia się także zapomniane masło klarowane – czy faktycznie warto je wybierać i jeśli tak to do czego? Losy masła klarowanego w Polsce Tradycyjnie w polskiej kulturze masło klarowane uzyskiwane było bardzo łatwą i szybką metodą, poprzez …

czytaj dalej

Olej rzepakowy – złoto północy

olej rzepakowy ppowstaje z rzepaku

Przez wiele lat, popularne było błędne przekonanie, że aby skutecznie schudnąć, należy wyeliminować z codziennego jadłospisu wszystkie źródła tłuszczów. Stąd też powodzenie produktów typu light, znajdujących się w lodówce każdej odchudzającej się osoby. Obecnie podkreśla się wagę olejów roślinnych, które stanowią cenny składnik, odpowiednio zbilansowanej diety. Nie należy z nich rezygnować. To dzięki nim, można cieszyć się …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl