czwartek , 23 Listopad 2017

Nabiał

Czym zastąpić jajka w kuchni?

zamienniki jajek - czym zastąpić jajko w kuchni

Jajka to jeden z najbardziej popularnych polskich produktów. Dodawane niemal do wszystkiego, nie tylko od święta,  od dawna gościły na stołach i w książkach kucharskich. Przez to wydawać by się mogło, że gotowanie bez nich jest niemożliwe.  Co jednak zrobić jeśli jajek nie można lub nie chce się spożywać? Czy musi to oznaczać rezygnację z wielu ulubionych dań? Czy istnieją zamienniki jajek? Na szczęście przy odrobinie chęci da się wyeliminować …

czytaj dalej

Mleczko kokosowe

mleczko kokosowe powstaje z miąższu orzecha

Mleczko kokosowe jest popularne od wieków w krajach azjatyckich, a obecnie coraz częściej gości na stołach europejczyków. Produkt ten to nic innego jak miąższ orzecha kokosowego, najczęściej wymieszany z odrobiną wody kokosowej – pomaga to uzyskać „mleczną” konsystencję. Charakteryzuje się on niesamowitym kokosowym smakiem i aromatem, który chętnie wykorzystywany jest w różnego typu potrawach. Jednak nie tylko walory sensoryczne zadecydowały o jego …

czytaj dalej

Ser kozi

koza

Mimo że produkty z mleka koziego od dawna są popularne w całej Europie, to jednak w Polsce dopiero zdobywają swoich odbiorców. Wśród produktów z mleka koziego największą popularnością cieszą się sery, dopiero później mleko, jogurty oraz kefiry. Ser kozi – właściwości Zawartość białka oraz poszczególnych aminokwasów w mleku kozim jest zbliżona do mleka krowiego. Jednak z żywieniowego punktu widzenia wzajemne proporcje pomiędzy …

czytaj dalej

Czy chudy nabiał jest zdrowy?

deska serów jak żródło tłustego nabiału

Wybór produktów mlecznych jest bardzo szeroki – nie tylko pod względem asortymentu, ale chociażby zawartości tłuszczu. Dostępne jest mleko o standaryzowanej zawartości tłuszczu jak i serki czy jogurty o obniżonej zawartości tego składnika pokarmowego. Konsumentom utrwalona została opinia, że najlepsze dla zdrowia jest mleko 0% i odtłuszczone produkty mleczne. Tymczasem najnowsze badania naukowe dowodzą, że pełnotłustych produktów mlecznych nie można jednoznacznie …

czytaj dalej

Jogurty – tak, ale jakie?

słoik z jogurtem

Jogurty zajmują istotną pozycję w żywieniu człowieka. Obecnie produkowane są w wielu odmianach. Różnią się między sobą konsystencja, strukturą, przeznaczeniem, a także sposobem utrwalenia. Na rynku dostępne są między innymi jogurty płynne i gęste, naturalne oraz owocowe. Jogurty owocowe Największą popularnością w Polsce cieszą się jogurty z wsadem owocowym, przede wszystkim te o smaku truskawkowym. Niestety w znacznej większości swojego …

czytaj dalej

Jakie mleko wybrać?

szklanka mleka i dzbanek z mlekiem

Instytucje będące autorytetem w dziedzinie żywności i żywienia jak WHO,  American Dietetic Association czy USDA zalecają mleko, jako produkt o wysokich walorach odżywczych. IŻŻ w opublikowanej niedawno Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej rekomenduje picie 2 szklanek mleka dziennie. Wartość odżywcza Wysoka wartość odżywcza mleka związana jest z zawartością pełnowartościowego białka, czyli takiego, które dostarcza wszystkich niezbędnych …

czytaj dalej

Jeśli nie nabiał krowi to co?

stoisko z serami nabiał

Nabiał – co alergizuje? Wyeliminowanie z diety mleka krowiego zaleca się osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy lub posiadającym alergię na białka mleka. Laktoza częściowo rozkłada się w procesie fermentacji mleka, dlatego osoby, które mają łagodniejszą postać nietolerancji mogą w ograniczonej ilości spożywać kefiry, jogurty, maślankę czy sery. Białka powodujące alergie niestety nadal są obecne w przetworach mlecznych. …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl