czwartek , 23 Listopad 2017

Mięso

Wieprzowina – mięso wyklęte – czy słusznie?

wieprzowina gulasz

Wieprzowina w Polsce jest bardzo popularna i stanowi około 60% ogólnie spożywanego mięsa. Pod względem wartości odżywczej jest ona bardzo cenna, co wynika między innymi z zawartości pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jego ilość w mięsie wieprzowym, w zależności od elementu kulinarnego waha się od 20 do 35%. Wieprzowina – mity przeszłości Wśród współczesnych konsumentów panuje niestety negatywna opinia o spożyciu mięsa …

czytaj dalej

Wołowina – zdrowe mięso czy czerwony zabójca?

wołowina - tatar

Mięso wołowe pod względem odżywczym jest jednym z wysoko cenionych mięs, ale tylko jeśli jest to mięso chude. Mięso wołowe zawiera ogólnie mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe. Od tego, ile zawiera tłuszczu śródmięśniowego zależy jego kaloryczność. Obecnie, dzięki nowym metodom hodowli możemy kupić wołowinę o zawartości ok.20% mniej tłuszczu niż nie całe 30 lat temu. Białka wołowiny …

czytaj dalej

Mięso drobiowe – dobra alternatywa czy pułapka pełna hormonów?

kurczaki - drób

Najnowsza wersja piramidy żywienia opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia ma w swojej podstawie aktywność fizyczną. Następne jej szczeble to warzywa i owoce, produkty zbożowe, nabiał i niemal na samym szczycie mięso. Instytut zaleca ograniczenie spożywania mięsa, szczególnie czerwonego, rekomenduje zaś zastępowanie go rybami i drobiem. Informacje płynące z mediów i ze świata nauki podważają jednak jakość dostępnego na rynku drobiu. …

czytaj dalej

MOM – dlaczego straszy?

parówki jako żródło MOM

Mięso oddzielone mechanicznie (MOM, mięso odkostnione mechanicznie) to wg Rozporządzenia (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. – produkt powstały na skutek oddzielenia mięsa z tkanek przyległych do kości, gdzie struktura mięsa nie zostaje zachowana. Mówiąc bardziej obrazowo to mięsno-tłuszczowa jednolita masa, którą udało się odzyskać z kości pozostałych z rozbioru mięsa czy drobiu. Może być pozyskiwany …

czytaj dalej

Wątróbka – produkt obowiązkowy

wątróbka na talerzu

Wątróbka jest produktem, który niezbyt często gości na naszych stołach. Przez wielu kojarzona jest z gorszym zamiennikiem mięsa i to bez znaczących właściwości odżywczych. Tymczasem jest zupełnie inaczej. Bogactwo składników odżywczych Wybierać można pomiędzy dostępną na polskim rynku wątróbką wołową, wieprzową lub drobiową. Każda z nich różni się zawartością poszczególnych składników odżywczych, ale to, co je łączy to fakt, że są …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl