poniedziałek , 20 Listopad 2017
Home / Produkty znane i nieznane

Produkty znane i nieznane

Morele – owoc i pestka

Świeże morele

Morele to smaczne i zdrowe owoce z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji z obszarów Korei, Chin i Kirgistanu, zaś w Japonii spotka się morele dziko rosnące. Można je jeść świeże, jak i suszone morele. Najciekawsze jest jednak to, że wykorzystuje się je w całości, ponieważ i miąższ i pestka moreli ma właściwości prozdrowotne. Morele – właściwości zdrowotne Morele to dobre źródło witamin i składników …

czytaj dalej

Tofu i miso

Tofu - produkt sojowy

Soja, jedna z najpopularniejszych na świecie roślin strączkowych jest przetwarzana na różne sposoby. Daje to możliwość zachowania i wykorzystania jej właściwości w dowolny sposób. Na rynku można znaleźć wiele produktów sojowych, ale dzisiaj skupimy się na tofu i miso. Uprawa soi Soja była uprawiana już 4 tysiące lat temu w Chinach. Obecnie jej największe uprawy znajdują się w Stanach Zjednoczonych. Ceniona na całym …

czytaj dalej

Kwasy omega 9

ziarna słonecznika jako źródło kwasów omega 9

Kwasy omega 9 to często zapominana rodzina kwasów jednonienasyconych – MUFA (ich wiązanie podwójne znajduje się przy 9 atomie węgla łańcucha cząsteczki), której głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy. Rola w organizmie kwasów omega 9 Jako jedyne nienasycone kwasy mogą być syntetyzowane w organizmie (dzięki enzymowi, który przy odpowiedniej podaży omega 3 i omega 6 jest w  …

czytaj dalej

Czym zastąpić jajka w kuchni?

zamienniki jajek - czym zastąpić jajko w kuchni

Jajka to jeden z najbardziej popularnych polskich produktów. Dodawane niemal do wszystkiego, nie tylko od święta,  od dawna gościły na stołach i w książkach kucharskich. Przez to wydawać by się mogło, że gotowanie bez nich jest niemożliwe.  Co jednak zrobić jeśli jajek nie można lub nie chce się spożywać? Czy musi to oznaczać rezygnację z wielu ulubionych dań? Czy istnieją zamienniki jajek? Na szczęście przy odrobinie chęci da się wyeliminować …

czytaj dalej

Mięta – czy tylko na bolący brzuch?

mięta - roślina

Mięta to nazwa roślin obejmująca wiele gatunków bylin, bardzo popularnych zarówno w Europie jak i Azji oraz Afryce. W Polsce najczęściej występuje mięta zielona, która jest też najchętniej wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Charakterystyczną cechą wszystkich mięt jest zapach o działaniu orzeźwiającym. Właściwości zdrowotne mięty Mięta należy do ziół, które są bardzo bogatym źródłem związków biologicznie czynnych. Obecność witaminy C …

czytaj dalej

Czarny bez na odporność

czarny bez owoce

Czarny bez to roślina mająca zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym jak i w postaci surowca zielarskiego. Jest on jedną z najstarszych roślin leczniczych. Od lat zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu stosuje się w wielu jednostkach chorobowych. Czarny bez kwiaty Kwiaty czarnego bzu są bogatym źródłem flawonoidów i kwasów. Zawierają także olejek eteryczny. Wykorzystywane są jako środek przeciwgorączkowy, napotny, …

czytaj dalej

Żurawina – na chory pęcherz

żurawina owoce

Medycyna niekonwencjonalna już od wielu wieków wykorzystuje przeróżne rośliny w celu ochrony zdrowia. Liczne badania potwierdzają, że stosowanie niektórych surowców w codziennej diecie posiada pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Do takich roślin należy między innymi żurawina. Jest ona cennym źródłem wielu ważnych składników. Już od dawna, przede wszystkim w postaci soku stosowana jest w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu …

czytaj dalej

Migdały – pyszne i zdrowe

migdały na desce

Mimo że migdały spożywamy coraz chętniej, to w dalszym ciągu wiemy o nich niewiele. Często kojarzymy je z orzechami. Jednak wbrew powszechnej opinii należą one do tej samej rodziny co morela, brzoskwinia czy też śliwa. Występują w dwóch odmianach – słodkiej oraz gorzkiej. Natomiast powszechnie wykorzystywana w kuchni i w lecznictwie jest jedynie słodka odmiana. Migdały wartości odżywcze  Spożywanie niewielkich ilości migdałów …

czytaj dalej

Miód i produkty pszczele

plaster miodu

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z zebranego nektaru kwiatowego lub też ze spadzi. Do najbardziej popularnych rodzajów miodów należą miody rzepakowe, akacjowe, gryczane, lipowe, wrzosowe, wielokwiatowe, a także spadziowe – ze spadzi liściastej oraz iglastej. Miody charakteryzują się bardzo bogatym składem chemicznym oraz cennymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Mogą być wykorzystywane w terapii i profilaktyce wielu chorób. Nie wykazują działania leczniczego, …

czytaj dalej

Amarantus – zboże bezglutenowe

amarantus - ziarno

Amarantus, nazywany również szarłatem jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jego plantacje zlokalizowane są w wielu krajach, przede wszystkim w południowo-wschodniej Azji, Afryce oraz w obu Amerykach. Uprawiany jest także w wielu europejskich państwach, między innymi w Polsce. Wartości odżywcze amarantusa W porównaniu do innych zbóż amarantus charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą. Jego niewątpliwą zaletą jest stosunkowo wysoka zawartość …

czytaj dalej

Zapisz się na nasz Newsletter

Twoje zdrowie i dobre, ciekawe życie jest dla Ciebie ważne? Dla nas też! Dlatego zapraszamy do naszego newslettera - śledź bieżące informacje o zdrowym jedzeniu, wypoczynku, zdrowiu i urodzie oraz ciekawych inspiracjach. Zapraszamy.

Newslettera wysyłamy nie częściej niż raz na 2 tygodnie.

Zapisuję się na Newsletter ZielonyBambus.pl (mogę się wypisać w dowolnej chwili)

FreshMail.pl